Loading...
 
 
Ενημέρωση Για Τη Συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΠΕ, 20 Δεκεμβρίου 2023
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΣ
27 Dec 2023

Αγαπητοί Συνάδελφοι/ Μέλη της ΕΠΕ,

Σας ενημερώνουμε ότι το ΔΣ συνεδρίασε την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου  2023 και ασχολήθηκε με 25 θέματα. Αυτή ήταν η 3η συνεδρίαση του παρόντος ΔΣ. Σας κοινοποιούμε τα βασικά ζητήματα και τις σχετικές αποφάσεις που πάρθηκαν για τα θέματα αυτά, έχοντας ως βασικό σκοπό την  ενημέρωση των μελών μας. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να προσθέσετε κάτι ή να μας ενημερώσετε για τις απόψεις σας, μπορείτε να το κάνετε μέσω του e-mail της Εταιρείας:

1. Στην αρχή της συνεδρίασης έγινε αποτίμηση του 32ου Πανελλήνιου Πνευμονολογικού Συνεδρίου που με ομόφωνη γνώμη του ΔΣ θεωρείται πετυχημένο και από επιστημονικής και από κοινωνικής πλευράς. Τα μηνύματα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας στον επιστημονικό και στον κοινωνικό τομέα δόθηκαν κατά την άποψη του ΔΣ με τον καλύτερο τρόπο. Αποφασίστηκε άμεσα η προκήρυξη του 33ου Πανελληνίου Πνευμονολογικού Συνεδρίου για το Δεκέμβριο του 2024. Η προκήρυξη δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της εταιρείας.

2. Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα και οι προσκλήσεις του Refreshing Course  που θα διεξαχθεί στα Τρίκαλα το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου. Επιλέχθηκαν 30 ειδικευόμενοι στο τελευταίο έτος της ειδικότητας. Εστάλησαν προσκλήσεις και στους εκπαιδευτές που αφορούν όλη τη θεματολογία της πνευμονολογίας.

3. Αποφασίστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης να εορταστεί στη Θεσσαλονίκη στις 27 Μαρτίου 2024. Η ημέρα θα είναι αφιερωμένη στην προσφορά του ΓΝΘ "Γ. Παπανικολάου". Αποφασίστηκε να ζητηθεί συνεργασία για την παραπάνω εκδήλωση από το δήμο Θεσσαλονίκης, την Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του ΑΠΘ,  τη διοίκηση του Νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου" και την ΕΝΘΕ. Η οργάνωση ανατέθηκε στην Αναπληρώτρια καθηγήτρια της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, κα Αικατερίνη Μανίκα.

4. Αποφασίστηκε για τη Παγκόσμια Ημέρα του Καρκίνου να πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην Πάτρα, με κύρια θεματολογία τον καρκίνο του πνεύμονα. Θα ζητηθεί η συνεργασία του δήμου Πατρέων, της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής, της Πανεπιστημιακής Ογκολογικής Κλινικής, του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και των βουλευτών του Νομού. Θα ζητηθεί συνεργασία και από το Σύλλογο Ασθενών με Καρκίνο. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα περιλαμβάνει σύντομες επιστημονικές εισηγήσεις που θα μπορούν να είναι προσβάσιμες και από το κοινό. Υπεύθυνος για την οργάνωση αποφασίστηκε να είναι ο Αναπληρωτής καθηγητής του πανεπιστημίου Πατρών, κ Αργύριος Τζουβελέκης.

5. Στις 20 Ιανουαρίου 2024 θα γίνει στην Αθήνα συγκέντρωση όλων των Υπευθύνων των Ομάδων Εργασίας της ΕΠΕ με σκοπό να γίνει προγραμματισμός και σχεδιασμός των δράσεων της εταιρείας που σχετίζονται με τις Ομάδες Εργασίας. Η συνάντηση θα γίνει με φυσική παρουσία στο αμφιθέατρο της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του ΝΝΘΑ «Σωτηρία».

6. Η ΕΠΕ θα συνεργασθεί και φέτος με την ΕΠΝΕΛ στο συνέδριο της δεύτερης. Η συνεργασία θα αφορά συμμετοχή νέων πνευμονολόγων των Ομάδων Εργασίας της ΕΠΕ στα στρογγυλά τραπέζια του συνεδρίου. Αποφασίστηκε η συνεργασία αυτή να είναι από κοινού και να μην υπάρχουν 2 στρογγυλά τραπέζια της ίδιας θεματολογίας.

7. Εγκρίθηκε από το ΔΣ η απόφαση που πάρθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου μετά από συνάντηση με το ΔΣ της Πνευμονολογικής Εταιρείας Κύπρου ώστε το δεύτερο Κυπρο-ελλαδικό Πνευμονολογικό Συνέδριο να διεξαχθεί και αυτό στην Κύπρο με ημερομηνία στα τέλη Μαρτίου του 2025.

8. Αποφασίστηκε όπως μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 γίνουν οι 2 εναπομείνασες εκδηλώσεις που αφορούν τους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΑΠΘ με θέμα ‘’Μάθε για την Πνευμονολογία’’. Οι ημερομηνίες θα συμφωνηθούν με τις Πανεπιστημιακές Πνευμονολογικές Κλινικές και τους συλλόγους των φοιτητών της ιατρικής. Επιπρόσθετα η ΕΠΕ θα συμμετάσχει με χορηγία στο Πανελλήνιο Συνέδριο των Φοιτητών Ιατρικής που θα γίνει στο Ηράκλειο της  Κρήτης ενώ θα εκτυπώσει εκ νέου το ενημερωτικό φυλλάδιο  για την ειδικότητα με σκοπό να μπει στα υλικά του συνεδρίου.

9. Αποφασίστηκε η προκήρυξη 5 θέσεων για πνευμονολόγους κάτω των 45 ετών που επιθυμούν να παρακολουθήσουν, με έξοδα της ΕΠΕ, το ATS 2024 που θα διεξαχθεί στο San Diego. Η όλη διαδικασία υποστηρίζεται από την εταιρεία Menarini.

10. Στην τρέχουσα συνεδρίαση του ΔΣ συμμετείχε και ο πρόεδρος του ELF, κ Δημήτριος Κοντοπίδης, με τον οποίο συζητήθηκαν οι επόμενες κινήσεις που θα γίνουν σε συνεργασία ΕΠΕ- ELF με αντικείμενο το ERSIRC. Αυτές αφορούν την πρόληψη και την επαναπροσαρμοστικότητα στην αντιμετώπιση των αναπνευστικών νοσημάτων. Θα επικεντρωθούν στην εκπαίδευση ασθενών και επαγγελματιών υγείας, στην προαγωγή γνώσης  για τους εμβολιασμούς, στη διακοπή του καπνίσματος και στην προστασία από την κλιματική αλλαγή, στην πνευμονική αποκατάσταση καθώς και στην προετοιμασία για μελλοντικές κρίσεις που θα επηρεάζουν τα συστήματα υγείας.

11. Συζητήθηκε το σχέδιο των εκπαιδευτικών μαθημάτων της εταιρείας για το επόμενο τρίμηνο. Θα το παρουσιάσει η Υπεύθυνη Εκπαίδευσης, Αναπληρώτρια καθηγήτρια, κα Νικολέττα Ροβίνα.

12. Μετά τη συμμετοχή της ΕΠΕ σε εκδήλωση που αφορούσε την κλιματική αλλαγή, καθώς και την πρόσκληση του προέδρου της ΕΠΕ στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, θεωρήθηκε ως ιδιαίτερα σημαντικό η Ομάδα Εργασίας Διακοπής Καπνίσματος και Προαγωγής Υγείας να έχει ως τρίτο συνθετικό την Κλιματική Αλλαγή. Το ζήτημα θα συζητηθεί και θα επικυρωθεί στη συνάντηση με τις Ομάδες Εργασίας

13. Κατατέθηκαν στο ΔΣ οι επικαιροποιημένες οδηγίες για τη ΧΑΠ. Αποφασίστηκε να σταλούν στους κκ Τζανάκη και Κοσμά με σκοπό να γίνει μια νέα επαναξιολόγηση πριν δημοσιευτούν στον ιστότοπο της εταιρείας. Κατατέθηκαν επίσης οι οδηγίες για την περιεγχειρητική φροντίδα ασθενών με αναπνευστικές διαταραχές του ύπνου που προήλθαν από ομάδα εργασίας με συμμετοχή  ειδικών πνευμονολόγων διαταραχών του ύπνου και αναισθησιολόγων. Ζητήθηκε από τους συντονιστές της Ομάδας Διαταραχών του Ύπνου – όπως συνηθίζεται για όλες τις οδηγίες – να κάνουν μια αξιολόγηση.

14. Τελείωσε η επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων για την καταγραφή του σοβαρού άσθματος στην Ελλάδα. Αποφασίστηκε να ζητηθεί από τους 2 Υπεύθυνους της Ομάδας Εργασίας, η παρουσίαση των τελικών στοιχείων μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2024 ώστε μετά να προετοιμαστεί και το άρθρο για υποβολή σε περιοδικό.

15. Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για τη κυστική ίνωση με τους υπεύθυνους των ιατρείων, το Σύλλογο Ασθενών, καθώς και με Πνευμονολόγους  με εμπειρία στην κυστική ίνωση. Τον Ιανουάριο του 2024 θα γίνει συνάντηση όλων των εμπλεκομένων με σκοπό να καταρτιστούν οι θέσεις για τη διαχείριση της κυστικής ίνωσης των ενηλίκων και να συζητηθούν με τους αρμόδιους στο υπουργείο υγείας.

16. Το ΔΣ ενημερώθηκε για τη συνάντηση που είχαν στο Υπουργείο Υγείας, ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας με την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, κα Ειρήνη Αγαπηδάκη, με μοναδικό θέμα την πορεία των ήδη κατατεθειμένων οδηγιών σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα.

Το ΔΣ

© 2024 Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία - All rights reserved
Developed by LogicOne