Νέα και Δράσεις της Ομάδας: Επεμβατική Πνευμονολογία

-
01 Δεκ 2020
Therapeutic bronchoscopy for central airway diseases
https://err.ersjournals.com/content/29/158/190178?ctkey=shareline&utm_medium=shareline&utm_source=0178-2019&utm_campaign=shareline -
26 Οκτ 2020
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Το 21ο Παγκόσμιο συνέδριο Επεμβατικής πνευμονολογίας (21st WCBIP) θα διεξαχθεί στην Shanghai με virtual παρακολούθηση, δηλαδή μέσω του web από 19 ως 22 Νοεμβρίου 2020.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου μπορείτε να το βρείτε στο link: https://wcbip2020.sciconf.cn/en/web/index/ -
21 Σεπ 2020
Οι ιδιαίτερες συνθήκες που επέβαλλε ο SARS-COV2 σε όλο τον πλανήτη οδήγησαν την ERS στη δημιουργία ενός πλήρως εικονικού συνεδρίου, με παράλληλες συνδέσεις από πολλαπλά studio για την κάλυψη της ποικίλής θεματολογίας. Ενώ δεν υπήρξε ανθρώπινη επαφή μεταξύ των 33 000 συνέδρων, οι ευκαιρίες για την ανάδειξη κλινικών προβλημάτων αλλά και ερευνητικού βήματος στην επεμβατική πνευμονολογία ήταν πολλαπλές.
-
31 Αύγ 2020
-
31 Αύγ 2020Ανασκόπηση πρόσφατων μελετών για την καθοδηγούμενη βρογχοσκόπηση και τον ενδοβρογχικό υπέρηχο (EBUS)
Electromagnetic Navigation Bronchoscopy with Tomosynthesis-based Visualization and Positional Correction Three-dimensional Accuracy as Confirmed by Cone-Beam Computed Tomography
Michael A. Pritchett, DO, MPH, Krish Bhadra, MD and Jennifer S. Mattingley
J Bronchol Intervent Pulmonol 2020;00:000–000
Έχει φανεί από πολλές μελέτες ότι η βρογχοσκόπηση με ηλεκτρομαγνητική καθοδήγηση βοηθά σημαντικά στη διάγνωση μίας περιφερικής πνευμονικής βλάβης. Όμως, η αναντιστοιχία μεταξύ των εικόνων της αξονικής τομογραφίας (που χρησιμοποιείται για την καθοδήγηση) και της βρογχικής ανατομίας σε πραγματικό χρόνο μπορεί να περιορίσουν την επιτυχία της επέμβασης. Μία νέα μεθοδολογία με ειδικό software που ονομάζεται tomosynthesis δοκιμάστηκε σε αυτή τη μελέτη για να γεφυρώσει αυτές τις διαφορές. -
28 Ιούλ 2020
Το Ιατρικό και το Διαγνωστικό Τμήμα της Ογκολογίας της Εταιρίας AstraZeneca, σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε ένα διαδικτυακό εξειδικευμένο σεμινάριο (masterclass), με θέμα «Live-streamed EBUS Biopsy».
Το σεμινάριο, θα πραγματοποιηθεί στις 31 Ιουλίου και ώρα 11:00 πμ, με την ευγενική υποστήριξη της Astra Zeneca.
Συντονιστής θα είναι ο Dr Neal Navani, Consultant in Thoracic Medicine, University College London Hospital, UK.
Περισσότερες πληροφορίες στο link -
29 Μάι 2020Συστάσεις του ΔΣ της ΕΠΕ μετά από συνεργασία με την ομάδα εργασίας της Επεμβατικής Πνευμονολογίας σχετικά με τη Βρογχοσκόπηση και τον ιό Covid-19.
Οι συστάσεις της ομάδος -
-
-
25 Φεβ 2020
Οι σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες για τη σταδιοποίηση του μεσοθωρακίου προτείνουν το συστηματικό έλεγχο του μεσοθωρακίου με λήψη δειγμάτων από τους ορατούς με το EBUSλεμφαδένες ≥ 5 mmαπό τους σταθμούς N3 προς τους N1, ανεξαρτήτως των ευρημάτων του PET/CT. Τους τελευταίους 2 μήνες εμφανίστηκαν στη βιβλιογραφία σημαντικές δημοσιεύσεις, οι οποίες ενισχύουν με περαιτέρω τεκμηρίωση την παραπάνω οδηγία, ενισχύοντας την μάλιστα με πιθανούς νέους στόχους, όπως το αριστερό επινεφρίδιο. Ταυτόχρονα, το ενδιαφέρον για δομημένη και ουσιαστική εκπαίδευση στο EBUSTBNAπαραμένει υψηλό, με την ανάπτυξη ολοένα και περισσότερων onlineεργαλείων από διαφορετικές ομάδες ανά τον κόσμο.
Integration of Bronchoscopic Transesophageal Ultrasound Examination of the Left Adrenal Gland into Routine Lung Cancer Staging Workup: A Prospective Trial. DarwicheK. etal. Respiration 2020; 99:43–49
Το αριστερό επινεφρίδιο αποτελεί συχνή εστία μεταστατικής νόσου για τον καρκίνο του πνεύμονα. Σε προηγούμενες μελέτες έχει περιγραφεί η δυνατότητα λήψης βιοψίας με τη χρήση του linearEBUSμέσω του οισοφάγου (b-EUS). Σκοπός της παραπάνω πολυκεντρικής μελέτης ήταν να εκτιμηθεί αν η εξέταση του επινεφριδίου μπορεί να ενταχθεί στη εξέταση ρουτίνας με linearEBUS (b-EUS). Συμπεριελήφθησαν 313 ασθενείς που παραπέμφθηκαν για EBUS. Πραγματοποιήθηκε παρακέντηση όταν υπήρχε υποψία κακοήθειας στο αριστερό επινεφρίδιο (LAG). Εξετάστηκε η διαγνωστική ακρίβεια, ο χρόνος της επέμβασης, οι επιπλοκές και η καμπύλη εκμάθησης τεσσάρων έμπειρων EBUSβρογχοσκόπων. Η ανίχνευση του LAGήταν επιτυχής σε ποσοστό 87.5%. Μετά την αρχική καμπύλη εκμάθησης, οι τέσσερις βρογχοσκόποι είχαν συνολικό ρυθμό ανίχνευσης >93%, και ο ρυθμός ανίχνευσης δε συσχετιζόταν με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ασθενών. Η EUS-B-FNAαποκάλυψε 9 LAGμεταστάσεις, με ευαισθησία, ειδικότητα και διαγνωστική ακρίβεια 75%, 100%, και 99%, αντίστοιχα. Ο μέσος χρόνος για EUS-Bήταν 194.4 s, με 594.8 s για την FNA. Συνολικά, δεν παρουσιάστηκαν επιπλοκές. Συμπερασματικά, ένας υψηλός ρυθμός ανίχνευσης είναι εφικτός μετά από αρχική περίοδο εκπαίδευσης, με ενσωμάτωση του EUS-bστη ρουτίνα σταδιοποίησης του καρκίνου πνεύμονα με EBUS. (Εικόνα LAG μεμορφολογία «γλάρου» - Seagull sign. Picture courtesy L.M.M.J. Crombag and Jouke T. Annema).