Loading...
 
 
15 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα ΧΑΠ 2023 «Η αναπνοή σου είναι η ζωή σου, δράσε εγκαίρως»! - Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από την ΕΠΕ
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
13 Nov 2023

«Η αναπνοή σου είναι η ζωή σου, δράσε εγκαίρως. Επισκέψου τον Πνευμονολόγο σου και ενημερώσου!»Αυτό είναι το μήνυμα που συνοδεύει την ενημερωτική εκστρατεία που πραγματοποιεί η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία για την Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).

Η ΕΠΕ, στο πλαίσιο της εκστρατείας, έχει προγραμματίσει –με τη συμμετοχή μελών της–ενημέρωση κοινού και εντυποδιανομή στις 14 Νοεμβρίου 2023 κατά τις ώρες 10.00-13.00 στον σταθμό Σύνταγμα του ΜΕΤΡΟ στην Αθήνα. Επιπλέον την ίδια ημέρα και ώρα προγραμματίζει ενημερωτική δράση και στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, με τη συνεργασία της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος (ΕΝΘΕ).

Επίσης, ενημερωτικές αφίσες θα αναρτηθούν στις Πνευμονολογικές κλινικές και Ιατρεία σε όλη την Ελλάδα και θα φιλοξενήσει στη σελίδα της στο fb ενημερωτικά video για την πρόληψη, τη διαχείριση και τις συνέπειες της νόσου.

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μία ετερογενής «κατάσταση» των πνευμόνων, η οποία χαρακτηρίζεται από χρόνια συμπτώματα του αναπνευστικού συστήματος (δύσπνοια, βήχας, απόχρεμψη, παροξύνσεις) που οφείλονται σε διαταραχές των αεραγωγών (βρογχίτιδα, βρογχιολίτιδα) ή/και των κυψελίδων (εμφύσημα) και προκαλούν εμμένοντα, συχνά προοδευτικό, περιορισμό της ροής του αέρα.

Η ΧΑΠ αποτελεί μία σύγχρονη συνεχιζόμενη πανδημία με συχνότερο παράγοντα κινδύνου το κάπνισμα και κάθε χρόνο οδηγεί στον θάνατο 3.000.000 ασθενείς παγκοσμίως. Η επίπτωση της νόσου συνεχίζει να αυξάνεται, καθώς σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, η καπνιστική συνήθεια δεν κάμπτεται κι έτσι η ΧΑΠ αναμένεται να οδηγήσει σε περίπου 5.400.000 θανάτους ετησίως από το 2060 και έπειτα.

Αναφερόμενος στην εκστρατεία, ο κ. Στέλιος Λουκίδης, Πρόεδρος της ΕΠΕ, Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το μήνυμα της φετινής εκστρατείας είναι διπλό και απευθύνεται στους ασθενείς –αλλά και σε δυνητικούς ασθενείς–με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια για να τους ευαισθητοποιήσει σχετικά με μια από τις σημαντικότερες λειτουργίες του οργανισμού τους, την αναπνοή :η αναπνοή σου είναι η ζωή σου. Η δυσκολία στην αναπνοή που βιώνουν οι ασθενείς με ΧΑΠ επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητά τους, καθώς και την ποιότητα της ζωής τους. Η νόσος εξελίσσεται σταδιακά. Για πολλά χρόνια, συνήθως πάνω από 10-15, η ασθένεια αναπτύσσεται σιωπηλά, προκαλώντας ήπιες ενοχλήσεις, χωρίς να δίνει ανησυχητικά συμπτώματα που να προειδοποιούν. Αν ο ασθενής συνεχίσει να αγνοεί τα ενοχλητικά συμπτώματα του βήχα, της απόχρεμψης και του εύκολου λαχανιάσματος (δύσπνοια) και να καπνίζει, επιτρέπειστην αρρώστια να εξελιχθεί στην πιο προχωρημένη της μορφή. Για τον λόγο αυτό, θέλουμε να τους παροτρύνουμε να δράσουν έγκαιρα! Θα πρέπει να επισκεφθούν τον Πνευμονολόγο ο οποίος θα προχωρήσει σε διάγνωση της νόσου και θα τους συμβουλέψει πώς θα τηνδιαχειριστούν ώστε να έχουν καλύτερη αναπνοή, καλύτερη καθημερινότητα,καλύτερη κοινωνική ζωή».

Η κα Ανδριάνα Παπαϊωάννου, Συντονίστρια της Ομάδας ΧΑΠ της ΕΠΕ, Επίκουρη Καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία»,αναφέρει για τη ΧΑΠ: «Συνήθως υποδιαγιγνώσκεται, καθώς περισσότεροι από τους μισούς πάσχοντες από ΧΑΠ δεν γνωρίζουν την κατάστασή τους. Εκτιμάται ότι ευθύνεται παγκοσμίως για περισσότερα από 29 εκατομμύρια χρόνια ζωής σε συνθήκες αναπηρίας. Το συνολικό οικονομικό κόστος διαχείρισης της νόσου είναι τεράστιο και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά οικονομικά προβλήματα ακόμη και τα πιο εύρωστα υγειονομικά συστήματα. Η “συμβολή” της ΧΑΠ στις δαπάνες Υγείας για τα αναπνευστικά νοσήματα στην Ευρώπη, ανέρχεται στο 56%,με το ετήσιο κόστος να αγγίζει τα 39 δισεκατομμύρια ευρώ».

H XAΠ, όμως,σχεδόν ποτέ δεν έρχεται μόνη της, σημειώνε ιη κυρία Παπαϊωάννου και εξηγεί: «Οι ασθενείς που πάσχουν από ΧΑΠ παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο του πνεύμονα και πλήθος άλλων παθήσεων».

 Ο κ. Γεώργιος Χειλάς, Συντονιστής Ομάδας ΧΑΠ της ΕΠΕ,Πνευμονολόγος - Επιμελητής Α' ΕΣΥ, 5η Πνευμονολογική ΚλινικήΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», επισημαίνει τις επιπτώσεις της ΧΑΠ στην υγεία τονίζοντας ότι οι ασθενείς με ΧΑΠ νοσούν και από κάποια πάθηση του καρδιαγγειακού συστήματος: «Ένας ασθενής με ΧΑΠ είναι συνήθως άνω των 60 ετών και έχει καπνίσει αρκετά ώστε να έχει δημιουργήσει κοινούς παθογενετικούς δρόμους ανάπτυξης όχι μόνο για τη ΧΑΠ αλλά και για παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος. H συνύπαρξη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και της ΧΑΠ αγγίζει ή και ξεπερνά το 40% σε όλες τις μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Και αυτό δεν είναι μια απλή επιδημιολογική παρατήρηση, καθώς οι ασθενείς με ΧΑΠ συχνά πεθαίνουν από καρδιαγγειακή αιτία. Σύμφωνα με όλες σχεδόν τις μελέτες, μεταξύ των ασθενών με ΧΑΠ περίπου το 35% πεθαίνουν από την ίδια τη ΧΑΠ, 21% από καρκίνο, 17% από άλλα αίτια και 27% από καρδιαγγειακά συμβάματα. Δηλαδή περίπου το ¼ και πλέον των ασθενών με ΧΑΠ πεθαίνουν από καρδιαγγειακή αιτία».

Ο κ. Χειλάς καταλήγει ότι τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν πόσο σημαντικό είναι, «πέρα από τη θεραπεία της ΧΑΠ να φροντίζουμε να ελέγχουμε και την πιθανή παρουσία καρδιαγγειακού νοσήματος και να καθοδηγούμε τους ασθενείς μας στον ειδικό, δηλαδή στον Καρδιολόγο! Και το ανάποδο βέβαια, οι συνάδελφοι Καρδιολόγοι θα πρέπει να διερευνούν την πιθανή παρουσία της ΧΑΠ σε έναν καρδιολογικό ασθενή ειδικά εάν έχει έκθεση σε παράγοντες κινδύνου, εάν δηλαδή είναι καπνιστής».

Την ενημερωτική εκστρατεία της ΕΠΕ για τη ΧΑΠ υποστηρίζουν οι εταιρείες: ΑstraZenecaChiesi, ΕLPENGuidottiHellasMenariniHellas και SPECIALTYTHERAPEUTICS.

© 2024 Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία - All rights reserved
Developed by LogicOne