Loading...
 
 
Συμμετοχή της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας στον 29ο Διάπλου της Ομάδας Αιγαίου (4-14 Μαΐου 2023)
26 May 2023
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, συμμετείχε στον 29ο Διάπλου της Ομάδας Αιγαίου που διήρκησε συνολικά έντεκα (11) ημέρες (4-14 Μαΐου 2023).

Στον διάπλου έδωσαν το "παρών" περισσότεροι από 100 εθελοντές και εθελόντριες, με ιατρούς από 16 διαφορετικές ειδικότητες, νοσηλευτές και εξειδικευμένο παραϊατρικό προσωπικό. Η Ομάδα επισκέφτηκε νησιά της άγονης γραμμής (Κίναρος, Αμοργός, Ανάφη, Θηρασιά, Ίος, Φολέγανδρος, Κουφονήσι), όπου διενήργησε ιατρικές, αιματολογικές και μικροβιολογικές εξετάσεις στους κατοίκους των νησιών.

Εκ μέρους της πνευμονολογικής κοινότητας στην αποστολή συμμετείχαν οι πνευμονολόγοι κ.κ. Ιωάννα Τσιώκου, Νίκη Γιαννιού, Λαμπρινή Βλάσση, Αρχοντούλα Αντώνογλου, Παρασκευή Κατσαούνου και Νικολέττα Ροβίνα. Διενεργήθηκαν σπιρομετρήσεις (κ. Βιορέλης Δρούγιας), όπου υπήρχε ένδειξη από το ιστορικό και την κλινική εικόνα. Συνολικά, το πνευμονολογικό ιατρείο επισκέφθηκαν 170 άτομα. Οι ασθενείς είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους ειδικούς, να επανεκτιμήσουν και να λάβουν συμβουλές για τη διαχείριση του χρόνιου νοσήματός τους με βάση την τρέχουσα κλινική τους εικόνα,να λάβουν οδηγίες για τη σωστή χρήση της εισπνεόμενης φαρμακευτικής αγωγής και διασύνδεση με ειδικά ιατρεία για διενέργεια ειδικών εξετάσεων στις περιπτώσεις πρωτοδιάγνωσης παθολογικών καταστάσεων (ιατρεία μελέτης ύπνου, ιατρεία σοβαρού άσθματος, βρογχολογικά εργαστήρια, ιατρεία διακοπής καπνίσματος). Για άλλη μια χρονιά υπήρξε η δυνατότητα ελέγχου με διαθωρακικό υπέρηχο στους ασθενείς POST-COVID με εμμένοντα αναπνευστικά συμπτώματα, καθώς και σε ασθενείς με υποψία πνευμονίας. Τέλος, με την ευγενική χορηγία της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer που παρείχε στην Ομάδα Αιγαίου το νέο 20-δύναμο συζευγμένο πολυσακχαριδικό πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο, εμβολιάσαμε 150 κατοίκους των ακριτικών νησιών.

Μέσω της συνεργασίας μας με την Ομάδα Αιγαίου, στηρίζουμε τις δράσεις που προάγουν την παροχή ιατρικής φροντίδας σε περιοχές όπου η πρόσβαση στις δομές υγείας είναι δύσκολη, όπως είναι τα ακριτικά μας νησιά. Η σταθερά μεγάλη ανταπόκριση των κατοίκων και η ευγνωμοσύνη που εκφράζουν αποτελούν την καλύτερη ανταμοιβή στην προσπάθεια αυτή.

© 2024 Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία - All rights reserved
Developed by LogicOne