Loading...
 
 
Ενημέρωση Για Τη Συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΠΕ, 24 Απριλίου 2023
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΣ
03 May 2023

Αγαπητοί Συνάδελφοι/ Μέλη της ΕΠΕ,

Σας ενημερώνουμε ότι το ΔΣ συνεδρίασε την Δευτέρα 24 Απριλίου 2023 και ασχολήθηκε με 21 θέματα. Στις 26 Απριλίου 2023 συνεδρίασε εκ νέου με μόνο ζήτημα το 32ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό συνέδριο. Σας κοινοποιούμε τα βασικά ζητήματα και τις σχετικές αποφάσεις που πάρθηκαν για τα θέματα αυτά, έχοντας ως βασικό σκοπό την  ενημέρωση των μελών μας. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να προσθέσετε κάτι ή να μας ενημερώσετε για τις απόψεις σας, μπορείτε να το κάνετε μέσω του e-mail της Εταιρείας:

1. Στη συνάντηση για το 32ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο μαζί με το υπεύθυνο γραφείο οργάνωσης, MD Congress, συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν χορηγικά, δορυφορικά και επιστημονικό πρόγραμμα. Εστάλησαν προσκλήσεις στις  ομάδες εργασίας με σκοπό να προτείνουν θεματολογία στρογγυλών τραπεζιών, διαλέξεων ώστε το πρόγραμμα να είναι διαθέσιμο τον Ιούνιο του 2023.  Επιλέχθηκαν τα προσυνεδριακά φροντιστήρια που θα αφορούν: Υπέρηχο διαθωρακικό-Υπέρηχο διαθωρακικό στη ΜΕΘ-Εργαστήριο λειτουργικού ελέγχου. Επελέγησαν και τα κλινικά φροντιστήρια με θεματολογία Κακοήθειες θώρακος και ΔΔΠ. Τέλος, επελέγησαν οι ξένοι ομιλητές (7 συνολικά):

Prof Eva Polverino ‘’ Endotyping Bronchiectasis in patients with COPD and asthma’.

Prof Michael Kreuter, ‘’A critical reappraisal of progressive pulmonary fibrosis’’.

Prof Celeste Porsbjerg ‘’Severe Asthma remission: Is it feasible?’’

Prof Jacco Vanlingen   “NTM- new developments in treatment”

Prof Mona Bafadhel ‘’ Management of patients with COPD and cardiovascular co-morbidites. ’’

Prof Arnaud Scherpereel ’’ Clinical practice guidelines for the management of malignant pleural mesothelioma’’

Και φυσικά για 5η συνεχόμενη χρονιά  η επερχόμενη πρόεδρος της ERS 2023/2024 Prof Monica Gappa  Opening ceremony & ‘’Asthma from childhood to adult life’’ 

2. Αποφασίστηκε όλα τα μέλη του ΔΣ να προτείνουν από 2 ξένους ιατρούς Πνευμονολόγους ώστε να  κληρωθούν οι 3 κριτές των ερευνητικών υποτροφιών.

3. Μετά από συνεργασία με το ΚΕΣΥ αποφασίστηκε η αναθεώρηση του logbook που αφορά την εκπαίδευση των ειδικευομένων. Η ομάδα εργασίας είναι οι καθηγήτριες Π. Κατσαούνου και Ν. Ροβίνα και ο καθηγητής  Π. Μπακάκος. Στη τελική επεξεργασία και κρίση θα συμμετάσχουν και 3 ειδικευόμενοι ιατροί.

4. Η ΕΠΕ θα υποστηρίξει με μοναδική αιγίδα την καμπάνια της GSK «Κάνουμε Βήματα – Σκοράρουμε στο Άσθμα» για την ενημέρωση του κοινού για το Άσθμα».

5. Η ΕΠΕ, ο ΕΟΔΥ και η Εταιρεία Λοιμώξεων θα υποστηρίξουν τη καμπάνια της Pfizer με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για την COVID-19 και τον κίνδυνο εξέλιξης σε σοβαρή νόσο.

6. Οριστικοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα του Άσθματος. Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και η επιστημονική Ομάδα Άσθματος διοργανώνει μια ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση για το άσθμα με θέμα «Το ταξίδι του Ασθενούς με άσθμα», την Τρίτη 2 Μαΐου 2023 στις 18:00 με 19:00.

Ομιλητές Εκδήλωσης: Βιττωράκης Στέλιος: Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Συντονιστής Ομάδας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.
Βαλτάς Απόστολος: Φαρμακοποιός, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Δρυμωνάκος Γιάννης: Πρωταθλητής Ευρώπης στην Κολύμβηση.
Στο 2ο μέρος Ερωτήσεις και συζήτηση με τους δημοσιογράφους και το κοινό. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος κα. Παπακωστοπούλου Κατερίνα. Η όλη εκδήλωση εστάλη στην GINA με σκοπό υποστήριξη και ανάρτηση στον ιστότοπο της.

7. Οριστικοποιήθηκε η σύνθεση και οι δραστηριότητες της ΕΠΕ για το μεγάλο διάπλου της Ομάδας Αιγαίου (4-14 Μαΐου 2023).

8. Έγινε συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, κ Κοντοπίδη, με σκοπό την καλύτερη εκπροσώπηση της ΕΠΕ και της Ένωσης στη διαδικασία της ERS International Respiratory Coalition (IRC). Την ΕΠΕ εκπροσωπεί ο καθηγητής κ Μπακάκος. Παράλληλα, με την παρουσία της επικεφαλής της ομάδας της ΕΠE καθηγήτριας κα Γ. Τρακαδά έγινε συζήτηση για την βελτιστοποίηση της πληροφορίας στο breath portal.

9. Οριστικοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις της ΕΠΕ για τη Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.

10. Συζητήθηκε με εκπροσώπους από  την ομάδα εργασίας η πορεία των εργασιών της προτεινόμενης διαδικασίας για το προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα. Ελήφθησαν αποφάσεις χρονοδιαγράμματος.

11. Επαναλειτουργεί η κινητή μονάδα προληπτικού ελέγχου με εκδηλώσεις σε όλη την Ελληνική Επικράτεια. Πρώτη εκδήλωση στην  Ύδρα και στη συνέχεια στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

12. Ορίσθηκε επιτροπή σύνταξης προδιαγραφών και πιστοποίησης κέντρων για την τοποθέτηση stent.  Η διαδικασία έγινε μετά από συνεννόηση του προέδρου της ΕΠΕ με το ΚΕΣΥ με σκοπό να υποβληθεί στο ΚΕΣΥ για ταυτοποίηση & ΚΕΝ.

13. Ολοκληρώθηκαν οι ελληνικές οδηγίες για τη Πνευμονική Εμβολή και εστάλησαν στην ΕΠΕ. Θα γίνει αξιολόγηση γλωσσική με σκοπό τη διάθεση τους σε όλους τους Πνευμονολόγους.   

14. Η ΕΠΕ αύξησε τη χορηγία της στο 29ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Φοιτητών όλων των Ιατρικών Σχολών και ολοκλήρωσε φυλλάδιο που θα διανεμηθεί σε όλους τους φοιτητές με σκοπό να ενημερωθούν για τις δυνατότητες της ειδικότητας.

Το ΔΣ

© 2024 Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία - All rights reserved
Developed by LogicOne