Loading...
 
 
Ενημέρωση Για Τη Συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΠΕ, 29 Απριλίου 2024
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΣ
10 May 2024

Αγαπητοί συνάδελφοι/ Μέλη της ΕΠΕ,

Σας ενημερώνουμε ότι το ΔΣ συνεδρίασε την Δευτέρα 29 Απριλίου 2024 και ασχολήθηκε με  24 θέματα. Αυτή ήταν η 7η συνεδρίαση του παρόντος ΔΣ. Σας κοινοποιούμε τα βασικά ζητήματα και τις σχετικές αποφάσεις που πάρθηκαν για τα θέματα αυτά, έχοντας ως βασικό σκοπό την  ενημέρωση των μελών μας. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να προσθέσετε κάτι ή να μας ενημερώσετε για τις απόψεις σας, μπορείτε να το κάνετε μέσω του e-mail της Εταιρείας:

1. Σε διαφορετική ημέρα έγινε συνάντηση της οργανωτικής επιτροπής για το 33o Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο. Αποφασίστηκαν τα χορηγικά πακέτα. Θα διεξαχθούν 4 Προσυνεδριακά Φροντιστήρια, με αντικείμενα θωρακικό υπέρηχο στη μονάδα εντατικής θεραπείας, θωρακικό υπέρηχο στην κλινική, διάχυτες διάμεσες πνευμονοπάθειες, με επικέντρωση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, λειτουργικός έλεγχος της αναπνοής. 2 Κλινικά Φροντιστήρια Συνεδριακά που το ένα θα αφορά κακοήθειες θώρακος και το άλλο την εκπαίδευση του πνευμονολόγου στην μηχανική υποστήριξη της αναπνοής κατ' οίκον. Επιλέχθηκαν οι ξένοι ομιλητές οι οποίοι όλοι έχουν αποδεχθεί την πρόσκληση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Είναι οι Ian Pavord, Enrico Clini, Luca Richeldi, Huib Masvelder, Frits Fransssen, Stefano Aliberti και η επερχόμενη πρόεδρος της ERS Silke Ryan.  Αποφασίστηκε το συνέδριο να ζητήσει αιγίδα από την ERS. Αποφασίστηκε ομόφωνα η ετήσια τιμητική βράβευση στα πλαίσια του συνεδρίου να δοθεί στον ομότιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου Κρήτης, κ Δημήτριο Γεωργόπουλο, σαν ελάχιστη αναγνώριση του επιστημονικού του έργου.

2. Αποτιμήθηκε η έναρξη της καμπάνιας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με θέμα "Όλοι έχουμε πνευμόνια: Πνευμονολόγο;". Η καμπάνια θα διεξαχθεί σε 2 περιόδους, από 20 Απριλίου έως 20 Ιουνίου και μετά από 15 Οκτωβρίου έως 15 Δεκεμβρίου. Θα περιλαμβάνει τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ με άδεια ΕΣΡ αλλά και με πληρωμένη διαφήμιση. Διαφημιστικά μηνύματα σε λεωφορεία στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, χορηγούμενες δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γενικά προβολή της ειδικότητας σε πολλαπλά επίπεδα.

3. Αποφασίστηκε το σεμινάριο των ομάδων εργασίας Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας & Πνευμονικής Αποκατάστασης  να γίνει στην Πορταριά από 18 ως 20/10/2024. Σε αυτό θα προσκληθεί και θα τιμηθεί από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία ο καθηγητής Ιωάννης Βογιατζής για την προσφορά του και τη διεθνή του αναγνώριση στον τομέα της πνευμονικής αποκατάστασης. Στο σεμινάριο θα συμμετάσχουν 24 ECM  ιατροί που θα επιλεχθούν με βάση την ενασχόληση και το ενδιαφέρον τους για τη ΧΑΠ.

4. Αποφασίστηκε και ξεκίνησε η συνεννόηση με το δήμο Περιστερίου ώστε να γίνει ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα αφορά πνευμονική αποκατάσταση σε συνεργασία με δήμους σε όλη την Ελλάδα με πρώτη πιλοτική εφαρμογή το δήμο Περιστερίου του νομού Αττικής καθώς και το Δήμο Θεσσαλονίκης.

5. Στην παγκόσμια ημέρα άσθματος η οποία συμπίπτει στην μεταφερόμενη αργία της πρωτομαγιάς αποφασίστηκε να γίνει συνέντευξη τύπου στις 14 Μαΐου με προβολή του ρόλου του Πνευμονολόγου στη διαχείριση του σοβαρού άσθματος με παράλληλη ανακοίνωση των στοιχείων για την καταγραφή του σοβαρού άσθματος στην Ελλάδα. Παράλληλα θα υπάρχει βίντεο χορηγούμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου θα τονίζεται ο κομβικός ρόλος του πνευμονολόγου στη διαχείριση του άσθματος.

6. Έγινε δεκτή η επιστημονική πρόταση της ομάδας εργασίας πνευμονικής αποκατάστασης για την εισαγωγή της πνευμονικής αποκατάστασης στις κλινικές εξετάσεις της ΗΔΙΚΑ. Η επιστημονική πρόταση που συντάχθηκε από την ομάδα πνευμονικής αποκατάστασης θα υποβληθεί στην ΗΔΙΚΑ ως έργο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με σκοπό την ένταξη της πνευμονικής αποκατάστασης στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

7. Εγκρίθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για το πρωτόκολλο καταγραφής της διαχείρισης ασθενών με παρόξυνση Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας μετά την έξοδό τους από το Νοσοκομείο  που συντονίζεται από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και περιλαμβάνει νοσοκομεία Αττικής Θεσσαλονίκης και επαρχίας.

8. Αποφασίστηκε στις 8 και 9 Νοεμβρίου 2024 να γίνει εκδήλωση στο νησί της Λήμνου με σκοπό να αναδειχθεί ο ρόλος του πνευμονολόγου στην περιοχή. Σε αυτή θα συμμετάσχουν και οι ιατροί Πνευμονολόγοι της περιοχής και της ευρύτερης περιοχής του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Παράλληλα η κινητή μονάδα προληπτικών εξετάσεων του αναπνευστικού θα βρεθεί στη Λήμνο και στο απομακρυσμένο νησί του Άη Στράτη.

9. Στα πλαίσια του συνεδρίου της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και σε συνεργασία με αυτή θα γίνει προσυνεδριακό φροντιστήριο με σκοπό την εκπαίδευση του πνευμονολόγου της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη μηχανική υποστήριξη ασθενών κατ’ οίκον.

10. Εγκρίθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το τελευταίο τρίμηνο του έτους με τις ανάλογες ενότητες.

11. Αποφασίστηκε η αναδιοργάνωση του εκπαιδευτικού προγράμματος και των συνεργασιών στα πλαίσια της εκπαίδευσης για το έτος 2025. Στο επόμενο ΔΣ θα γίνει οριοθέτηση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την επόμενη χρονιά.

12. Μετά την παρουσία των μελών του ΔΣ κκ Τζανάκη και Κατσαούνου στη συνεδρίαση της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών και αφού έγινε ανταλλαγή απόψεων  πάνω στο θέμα των ομάδων που θα πρέπει να ενταχθούν στον εμβολιασμό κατά του RSV αποφασίστηκε να σταλεί επικαιροποιημένος κατάλογος ώστε να ενταχθούν οι πάσχοντες από χρόνια αναπνευστικά νοσήματα στο συγκεκριμένο εμβολιασμό.

13. Οριστικοποιήθηκε η εκδήλωση της Καρδίτσας την 1η Ιουνίου 2024 που θα γίνει σε συνεργασία με την περιφέρεια και το δήμο στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας κλιματικής αλλαγής και στην οποία θα αναδειχθεί ο κομβικός ρόλος της ειδικότητας σε σχέση με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Συγχρόνως σε μια περιοχή που επλήγη  από τις πλημμύρες θα γίνει προληπτική εξέταση από την κινητή μονάδα στο δήμο Μουζακίου.

14.  Έγινε ενημέρωση από την εκπρόσωπο μας στην ERS κ. Κατσαούνου για την πορεία του IRC  και για αυτά που ειπώθηκαν στο τελευταίο CERS meeting. 

15. Επιλέχθηκαν 5  άτομα με γεωγραφική κατανομή και με ισορροπία φύλου με σκοπό να επιχορηγηθούν για να παρακολουθήσουν τις εργασίες διεθνούς σεμιναρίου με τίτλο " 1st Thoracic US, Pleural Procedures and Thoracoscopy Course", το οποίο θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 4-6 Ιουλίου 2024 στην Α΄ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία».

16. Προκηρύχθηκαν 8 θέσεις, με χορηγία της Eλληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, για την παρακολούθηση του ευρωπαϊκού συνεδρίου ERS 2024 που θα διεξαχθεί στη Βιέννη, το Σεπτέμβριο του 2024. Αυτές θα αφορούν 6 ειδικευμένους και 2 ειδικευόμενους κατά προτίμηση ECM.

17. Μοριοδοτήθηκε  από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο με CME το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. 

Το ΔΣ

© 2024 Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία - All rights reserved
Developed by LogicOne