Loading...
 
 
Ενημέρωση Για Τη Συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΠΕ, 13 Φεβρουαρίου 2023
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΣ
22 Feb 2023

Αγαπητοί Συνάδελφοι/ Μέλη της ΕΠΕ,

Σας ενημερώνουμε ότι το ΔΣ συνεδρίασε την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023 και ασχολήθηκε με 22 θέματα. Σας κοινοποιούμε τα βασικά ζητήματα και τις σχετικές αποφάσεις που πάρθηκαν για τα θέματα αυτά, έχοντας ως βασικό σκοπό την  ενημέρωση των μελών μας. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να προσθέσετε κάτι ή να μας ενημερώσετε για τις απόψεις σας, μπορείτε να το κάνετε μέσω του e-mail της Εταιρείας:

1. Έγινε αποτίμηση των προσφορών πρακτορείων για τη διοργάνωση του 32ου  Πανελλήνιου Πνευμονολογικού Συνεδρίου. Η ειδική επιτροπή που συστάθηκε προέκρινε 3 προσφορές που πληρούσαν οικονομικούς και λειτουργικούς όρους. Σε νέα συνεδρίαση του ΔΣ, με τη συμμετοχή και των 3 πρακτορείων, θα αποφασισθεί η ανάθεση του 32ου  Πανελλήνιου Πνευμονολογικού Συνεδρίου.

2. Η ΕΠΕ συμμετέχει ως θεσμικός εκπρόσωπος της χώρας στην πρωτοβουλία της ERS International Respiratory Coalition (IRC) που επικεντρώνεται στη μείωση σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο της θνητότητας από αναπνευστικά νοσήματα. Εκπρόσωπος του ΔΣ ο καθηγητής κ. Π. Μπακάκος. Απόφαση να τονισθούν οι 2 πρωτοβουλίες της ΕΠΕ ‘’Ζωή με ΧΑΠ‘’ & ‘’Ανάσα Ζωής’’.

3. Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας της Φυματίωσης και σε συνεργασία με τη Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα πραγματοποιηθεί, στις 18 Μαρτίου 2023 ημέρα Σάββατο, ημερίδα και κοινωνική εκδήλωση με το Θεσσαλικό θέατρο στη Λάρισα. Οριστικοποιήθηκε το πρόγραμμα και η αφίσα της εκδήλωσης.

4. Η 4η εκδήλωση με τίτλο ‘’Μάθε για τη Πνευμονολογία’’ που αφορά φοιτητές Ιατρικών Σχολών της χώρας με σκοπό την ενημέρωση για την ειδικότητα της Πνευμονολογίας θα γίνει στην Ιατρική Σχολή των Ιωαννίνων  στις 29 Μαρτίου 2023, σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής.

5. Μετά από πρόταση του Γενικού Γραμματέα της ΕΠΕ κ. Ελ. Ζέρβα θα υπάρχει ενότητα στον ιστότοπο της ΕΠΕ που θα πληροφορεί για τις τρέχουσες κλινικές μελέτες σε Πανελλήνιο Επίπεδο.

6. Η ΕΠΕ μετά από πρόταση του μέλους του ΔΣ, κα Π. Κατσαούνου, συμμετέχει ενεργά τη Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών’’ Περιβάλλον χωρίς καπνό – Η πρώτη ευρωπαϊκή γενιά χωρίς καπνό έως το 2030» . https://www.hts.org.gr/news/newsid510/1691?fbclid=IwAR1Em4kmdTP13RnYe6SwIoPBntj6_UX6-ZRhgBaoHCCkq3B40DGEiv5o9ug.

7. Αποφασίστηκε η επικαιροποίηση των εθνικών οδηγιών για τη ΧΑΠ  της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Ορίσθηκε η αρχική ομάδα εργασίας αποτελούμενη από το Καθ. κ. Ν. Τζανάκη ως συντονιστή από το ΔΣ, τους συντονιστές της ομάδας εργασίας της ΧΑΠ, Α. Παπαϊωάννου και Γ. Χειλά, την Α. Μπούτου, συντονίστρια της ομάδας εργασίας Πνευμονικής Αποκατάστασης, τον Σ. Χρυσικό, συντονιστή της ομάδας εργασίας Επεμβατικής Πνευμονολογίας, τον Δ. Τουμπανάκη και τον Ε. Μάνο ως εκπρόσωπο της ΠΦΥ. Παρακολούθηση από το ΔΣ της πορείας εργασιών.

8. Οριστικοποιήθηκε η ομάδα εργασίας της παρακολούθησης του registry Εμφύσημα και Α1 αντιθρυψίνη. Συντονιστής από το ΔΣ ο κ. Ν. Τζανάκης, συμμετέχει ως μέλος του ΔΣ η κα Ν. Ροβίνα καθώς και οι συντονιστές της ομάδας εργασίας της ΧΑΠ,  Α. Παπαϊωάννου και Γ. Χειλά.

9. Οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία διεξαγωγής του Σεμιναρίου της ομάδας εργασίας του Βρογχικού Άσθματος, στις  20-22 Οκτωβρίου 2023. Προσκεκλημένος ομιλητής ο πρόεδρος του Assembly 5 ERS Apostolos Bossios.

10. Μετά από συνεργασία με την ομάδα Υπεζωκότα αποφασίσθηκε η ΕΠΕ να διοργανώσει ένα Πανελλήνιο Δίκτυο  Εκπαίδευσης στο διαθωρακικό υπέρηχο. Θα γίνεται σε νοσοκομεία μετά από πρόσκληση που θα απευθύνει Πνευμονολόγος που εργάζεται στο νοσοκομείο και θα συμμετέχουν φυσικά και ιδιώτες ιατροί. Σύντομα θα αναρτηθούν οδηγίες στο ιστότοπο της ΕΠΕ.

11. Η ΕΠΕ θα επιχορηγήσει με 2 εκπαιδευτικές υποτροφίες στο 32ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο 2 Πνευμονολόγους που θα συμμετάσχουν στο Thoracic Ultrasound Training programme της ERS.

12. Στην 1η Ετήσια συνάντηση για την Ιατρική Εκπαίδευση στην Ελλάδα που διοργανώνει η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών και το ΚΕΣΥ το Σάββατο 4 Μαρτίου στην Ιατρική σχολή του ΕΚΠΑ με συμμετοχή εκπαιδευτικών φορέων και θεσμικών επιστημονικών εταιριών θα μας εκπροσωπήσει ο καθηγητής και Ειδικός Γραμματέας Εκπαίδευσης, κ. Π. Μπακάκος, που θα αναπτύξει τις θέσεις της ΕΠΕ.

13. Οριστικοποιήθηκε η ομάδα που θα συμμετάσχει στο νέο Breath Portal της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος. Από το ΔΣ η κα Π. Κατσαούνου. Συντονίστρια της υποστηρικτικής ομάδας η Γ. Τρακαδά και μέλη η Β. Απολλωνάτου, Ουρ. Παπαϊωάννου, Μ. Καρύδη και Μ. Μαρκάτος. 

14. Συνεργασία με την Εταιρεία Λοιμώξεων στη συγγραφή κατευθυντήριων ελληνικών οδηγιών για τη Πνευμονία Κοινότητας. Εκπρόσωπος της ΕΠΕ η συντονίστρια των Λοιμώξεων, κα Α. Λιαπίκου.

15. Νέες προτάσεις της ΕΠΕ εστάλησαν στο ΑΥΣ με σκοπό την απλοποίηση διαδικασίας μετά την αρχική έγκριση για υγρό οξυγόνο. Ανάλογες τροποποιητικές προτάσεις εστάλησαν και για το φορητό συμπυκνωτή.

16. Αποφασίσθηκε  μετά από πρόταση των υπευθύνων της ομάδας Διακοπής του Καπνίσματος και της συντονίστριας από πλευράς ΔΣ κα Π. Κατσαούνου και με σύμφωνη γνώμη του ΔΣ, να σταλεί επιστολή στην ΕΝΘΕ με σκοπό να διοργανωθεί σε συνεργασία με την Κλινική Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του ΑΠΘ, σεμινάριο Διακοπής Καπνίσματος στη Θεσσαλονίκη με επικέντρωση στη ΠΦΥ, ως προσυνεδριακή εκδήλωση του ετήσιου συνεδρίου της ΕΝΘΕ.  

Το ΔΣ

© 2024 Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία - All rights reserved
Developed by LogicOne