Loading...
 
 
Ενημέρωση Για Τη Συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΠΕ, 16 Ιανουαρίου 2023
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΣ
24 Jan 2023

Αγαπητοί Συνάδελφοι/ Μέλη της ΕΠΕ,

Σας ενημερώνουμε ότι το ΔΣ συνεδρίασε την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 και ασχολήθηκε με 22 θέματα. Σας κοινοποιούμε τα βασικά ζητήματα και τις σχετικές αποφάσεις που πάρθηκαν για τα θέματα αυτά, έχοντας ως βασικό σκοπό την  ενημέρωση των μελών μας. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να προσθέσετε κάτι ή να μας ενημερώσετε για τις απόψεις σας, μπορείτε να το κάνετε μέσω του e-mail της Εταιρείας:

1. Έγινε αποτίμηση του 31ου Πανελλήνιου Πνευμονολογικού Συνεδρίου που θεωρήθηκε απόλυτα επιτυχημένο. Η κορυφαία εκπαιδευτική εκδήλωση της ειδικότητας προσέλκυσε 1000 συνέδρους, έγιναν 3 προσυνεδριακά φροντιστήρια, 3 συνεδριακά φροντιστήρια, στρογγυλές τράπεζες και διαλέξεις που αφορούσαν όλες τις ομάδες εργασίας. Ανακοινώθηκαν 247 εργασίες, συμμετείχαν 7 ξένοι ομιλητές, ανακοινώθηκαν οι εθνικές οδηγίες για το προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα και της πνευμονικής εμβολής.  Τιμήθηκε ο καθηγητής Peter Barnes και συμμετείχε για 4η συνεχόμενη χρονιά ο πρόεδρος της ERS. Σημειωτέων ότι στο συνέδριο δόθηκαν 7 ερευνητικές υποτροφίες και 4 κλινικού έργου που ενισχύουν 4 κλινικά τμήματα του ΕΣΥ. Τέλος, τονίσθηκε από όλο το ΔΣ η αποδοχή της ΕΠΕ και κατ’ επέκταση της ειδικότητας από την κοινωνία.

2. Προκηρύχθηκε το 32ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο.

3. Τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 στα γραφεία της ΕΠΕ έγινε συνάντηση εκπροσώπου του ΑΥΣ και του προέδρου της ΕΠΕ με αντικείμενο τη συνταγογράφηση του υγρού οξυγόνου. Η ΕΠΕ είχε προτείνει σαφή κριτήρια  χορήγησης, σε συνεργασία με το ΔΣ της ΕΠΝΕΛ https://www.hts.org.gr/assets/Ex.%205389_AYS.pdf. Όπως τονίσθηκε από τον ΑΥΣ υπάρχει μια σαφής γεωγραφική υπερσυνταγογραφία του υγρού οξυγόνου που δεν ακολουθεί την υπόλοιπη χώρα. Η ΕΠΕ όπως τόνισε και ο πρόεδρος της στον εκπρόσωπο του ΑΥΣ αλλά και στον πρόεδρο του ΑΥΣ θεωρεί ότι τα θεσπισθέντα κριτήρια είναι με βάση τα διεθνή δεδομένα και δεν πρέπει να αλλαχθούν. Συμφώνησε δε με την θέση του ΑΥΣ ότι πρέπει να υπάρχουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι προς την κατεύθυνση αυτή, με σκοπό να διαφυλαχθεί η χορήγηση υγρού οξυγόνου σε αυτούς που το χρειάζονται. Ζήτησε δε να ενεργοποιηθεί στη πλατφόρμα των παροχών ΕΚΠΥ η χορήγηση φορητού συμπυκνωτή στους ανθρώπους που έχουν αποκορεσμούς και υποξαιμία στην άσκηση με βάση πάλι τα κριτήρια που έστειλαν η ΕΠΕ και η ΕΠΝΕΛ.

4. Αποφασίστηκε η αναμόρφωση των κριτηρίων και της διαδικασίας των εκπαιδευτικών υποτροφιών. Σκοπός του ΔΣ είναι να παρουσιάσει μια νέα προσέγγιση τον Σεπτέμβριο 2023 που θα προκηρυχθούν οι επόμενες υποτροφίες. Ορίσθηκε τριμελής εισηγητική επιτροπή από το ΔΣ της  ΕΠΕ αποτελούμενη από τον Ειδικό Γραμματέα Εκπαίδευσης, κ Π. Μπακάκο και τα μέλη του ΔΣ, κα Ν. Ροβίνα και κα Π. Κατσαούνου.

5. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, η ΕΠΕ διοργανώνει Ημερίδα με θέμα "Πρόληψη του Καρκίνου του Πνεύμονα, Διακοπή Καπνίσματος-Προσυμπτωματικός Έλεγχος", το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023 στην Αίθουσα Μίκης Θεοδωράκης στα Χανιά. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων, την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Κρήτης και τον Σύλλογο Πνευμονολόγων Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Αποφασίστηκε το πρωί της ίδιας ημέρας  (11.00πμ) να δοθεί Συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο Χανίων  στα ΜΜΕ της περιφέρειας Κρήτης.

6. Αποφασίσθηκε  να διοργανωθεί, σε συνεργασία με τη Πανεπιστημιακή Κλινική του ΑΠΘ σεμινάριο διακοπής καπνίσματος στη Θεσσαλονίκη, με επικέντρωση της ΠΦΥ. Ημερομηνία και τόπος διεξαγωγής θα ανακοινωθεί σύντομα.

7. Η ΕΠΕ θα συνεργασθεί για 2η χρονιά με τις Ομάδες Εργασίας της στο ετήσιο συνέδριο της ΕΠΝΕΛ, με επικέντρωση σε νέους Πνευμονολόγους υιοθετώντας τη φιλοσοφία της ERS για early career members.

8. Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας της Φυματίωσης και σε συνεργασία με τη Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαρτίου 2023, ημέρα Σάββατο, ημερίδα και κοινωνική εκδήλωση με το Θεσσαλικό θέατρο στη Λάρισα.

9. Η ΕΠΕ έλαβε επιστολή, ως εθνική εταιρεία, από την World Association for Bronchology and InterventionalPulmonology (WABIP) με σκοπό την επιλογή του νέου εκπροσώπου της χώρας μας στον διεθνή αυτό οργανισμό επεμβατικής Πνευμονολογίας. Το ΔΣ της ΕΠΕ αφού συζήτησε το ζήτημα της επιλογής με τον νυν εκπρόσωπο, Αν. Καθηγητή κ Γρηγόριο Στρατάκο, έλαβε ομόφωνα την απόφαση να προτείνει ως νέο εκπρόσωπο (Regent ) τον Πνευμονολόγο του ιδιωτικού τομέα κ Φίλιππο Εμμανουήλ. Τον συγχαίρει  θερμά και του εύχεται μια δημιουργική πορεία στο νέο του ρόλο.

10. Η 3η εκδήλωση με τίτλο ‘’ Μάθε για τη Πνευμονολογία’’ που αφορά φοιτητές Ιατρικών Σχολών της χώρας με σκοπό την ενημέρωση για την ειδικότητα της Πνευμονολογίας θα γίνει στην Ιατρική Σχολή της Κρήτης στις 22 Φεβρουαρίου 2023.

11. Η  Ευρωπαϊκή Εταιρεία Βρογχολογίας (ΕΑΒΙΡ), σε συνεργασία με την  Εκπαιδευτική Εταιρεία (ΗΤΑΙΡ)  συνδιοργανώνουν ένα διεθνές, τριήμερο, υβριδικό σεμινάριο (1-3 Ιουνίου 2023) το οποίο απευθύνεται σε περιορισμένο αριθμό (24) πνευμονολόγων ήδη έμπειρων στη συμβατική βρογχοσκόπηση, που θέλουν να εκπαιδευτούν περαιτέρω στην προηγμένη επεμβατική διαγνωστική και θεραπευτική βρογχοσκόπηση και θα συμμετάσχουν με φυσική παρουσία. Θα είναι επίσης δυνατή η διαδικτυακή παρακολούθηση και αλληλεπίδραση περισσότερων συναδέλφων που θα εγγραφούν για οn-line  συμμετοχή. Μετά από συνεννόηση με τον Αν. Καθηγητή κ Στρατάκο η ΕΠΕ θα συμμετάσχει ως συν-διοργανωτής με την ομάδα εργασίας της Επεμβατικής Πνευμονολογίας και θα επιχορηγήσει 5 θέσεις για φυσική παρουσία και 10 διαδικτυακές. Η επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει από την ομάδα εργασίας της ΕΠΕ και τον υπεύθυνο της διοργάνωσης κ Στρατάκο με διαδικασία που θα ανακοινωθεί από την ιστοσελίδα της ΕΠΕ.

12. Ολοκληρώθηκε το επιστημονικό πρόγραμμα του 1ου Κυπρο-Ελλαδικού Συνεδρίου που θα γίνει στη Λευκωσία από 27-30 Απριλίου 2023.

13. Αποφασίστηκε να σταλεί στην ΗΔΙΚΑ επιστολή που να θίγει 2 θέματα. Την εισαγωγή στο θεραπευτικό πρωτόκολλο memo για μέτρηση α1 αντιθρυψίνης σε κάθε νεοδιαγνωσθείσα ΧΑΠ. Επιπρόσθετα να ζητηθεί από την ΗΔΙΚΑ η εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων που έχει φτιάξει η ΕΠΕ μια και η τωρινή κατάσταση  οδηγεί σε υπερσυνταγογράφηση με αύξηση κόστους  και χρησιμοποίηση εσφαλμένων παραμέτρων από μη ειδικούς. Η ΕΠΕ πιστεύει ότι πρέπει άμεσα να ενεργοποιηθούν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα για Άσθμα και ΧΑΠ. Υπάρχει τρομερή υπερσυνταγογράφηση και αύξηση του αναλογούντος κόστους για τα νοσήματα αυτά. Η δε συμπλήρωση με στοιχεία των πρωτοκόλλων που αφορούν αναπνευστική λειτουργία και βαθμονόμηση συμπτωμάτων γίνεται εντελώς στη τύχη χωρίς καμία επιστημονική βάση από μη ειδικούς.

14. Ελήφθη έγκριση από ΚΕΣΥ για ΚΕΝ τοποθέτησης βαλβίδων για το εμφύσημα. Απεστάλη από τον πρόεδρο της ΕΠΕ επιστολή στο Υπουργείο για την υλοποίηση τους με μοναδικό αρχικό κέντρο την μονάδα Επεμβατικής Πνευμονολογίας της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής ΝΝΘΑ "Η Σωτηρία".

15. Τέλος αποφασίστηκε το χρονοδιάγραμμα των εκλογών για ανάδειξη νέου ΔΣ της ΕΠΕ το 2023. Εκλογική διαδικασία διαδικτυακά με βάση το νέο καταστατικό που ψηφίστηκε το 2021, επικυρώθηκε νομικά και είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της ΕΠΕ https://hts.org.gr/katastatiko.

Υποψηφιότητες: 1- 15 Σεπτεμβρίου 2023.

Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση μέσω Zoom: Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023.

Διεξαγωγή Εκλογών (μέσω ΖΕΥΣ-διαδικτυακά ): Κυριακή 1η Οκτωβρίου- Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023.

Το ΔΣ

© 2024 Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία - All rights reserved
Developed by LogicOne