Loading...
 
 
31ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο//Συνέντευξη Τύπου
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
07 Dec 2022

Ενόψει του 31ου Πανελληνίου Πνευμονολογικού Συνεδρίου η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) διοργάνωσε Συνέντευξη Τύπου στην οποία τονίστηκε ότι οι Έλληνες πνευμονολόγοι είναι δίπλα στον ασθενή και στόχος τους είναι η βελτίωση της δημόσιας υγείας.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της ΕΠΕ, καθηγητής Πνευμονολογίας, κ. Στέλιος Λουκίδης στο συνέδριο θα αποτυπωθεί η συνεργασία και η προσφορά της ΕΠΕ στην κοινωνία. «Θα δείξουμε τη συνεργασία μας με τις ομάδες ασθενών, την προσφορά άσκησης μέσω web στους ασθενείς με ΧΑΠ,  την συνδρομή μας στο προληπτικό έλεγχο του αναπνευστικού μέσω της κινητής μονάδας πρόληψης, την ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα εμβολιασμού και αναγνώρισης παθήσεων,  καθώς και με την υποστήριξη πρωτοβουλιών όπως αυτή της Fairlife», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λουκίδης  και υπογράμμισε «στο συνέδριο θα μιλήσουμε και για τις μεταμοσχεύσεις των πνευμόνων, οιοποίες το 2022 έχουν μία πιο θετική πορεία με έντεκα μεταμοσχεύσεις μέχρι τώρα».

Σχετικά με το φαινόμενο των αυξημένων κρουσμάτων γρίπης στα παιδιά, ο κ.Λουκίδης επεσήμανε «φέτος θα είναι οι πρώτες γιορτές μετά από δύο χρόνια που θα τις γιορτάσουμε χωρίς τους περιορισμούς και τα μέτρα που ίσχυαν στην πανδημία κι αυτό σίγουρα θα έχει επιπτώσεις στη διασπορά τόσο της γρίπης, όσο και του κορονοϊού. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται τα κρούσματα γρίπης να επεκταθούν και στους ενήλικες,ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και πίεση στα νοσοκομεία»

Στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα αναφέρθηκε ο Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, Δ/ντης ΕΣΥ και Γεν. Γραμματέας της ΕΠΕ κ. Ελευθέριος Ζέρβας τονίζοντας ότι, είναι ένα θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο σε ελληνικό, αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως είπε ο κ. Ζέρβας, στο συνέδριο θα γίνει ιδιαίτερη μνεία στην επεμβατική  πνευμονολογία και στο ρόλο των νεών τεχνικών στη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα.

Στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρίας για τη διάγνωση  του άσθματος αναφέρθηκε ο  καθηγητής Πνευμονολογίας, Ειδ. Γραμματέας ΔΣ ΕΠΕ κ. Πέτρος Μπακάκος, ενώ ο Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, Ταμίας ΔΣ ΕΠΕ κ. Χαράλαμπος Μόσχος μίλησε για τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εξελίξεις στη διάγνωση και θεραπεία της φυματίωσης, τονίζοντας «λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία της COVID19, για πρώτη φορά μετά από δέκα  χρόνια αυξήθηκαν παγκοσμίως οι θάνατοι από φυματίωση».

Στις τελευταίες εξελίξεις με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, τον απολογισμό των δυόμιση ετών της πανδημίας COVID-19 αναφορικά με τη θεραπεία της νόσου και με το Long Covid καθώς και τις δυνατότητες πρόληψης αυτών με τον εμβολιασμό, αναφέρθηκε η Πνευμονολόγος, Αναπλ. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ κα Παρασκευή Κατσαούνου.

Για το πόσο δύσκολη είναι η αποκατάσταση των ασθενών που εξέρχονται από τις ΜΕΘ λόγω της έλλειψης δομών αποκατάστασης, μίλησε η Πνευμονολόγος, Αναπλ. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ κα Νικολέτα Ροβίνα και τέλος ο καθηγητής κ. Νικόλαος Τζανάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ‘’Ζωή με ΧΑΠ’’ που είναι μια διαδικτυακή προσέγγιση άσκησης ασθενών με ΧΑΠ.

© 2024 Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία - All rights reserved
Developed by LogicOne