Loading...
 
 
Ενημέρωση Για Τη Συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΠΕ, 9 Νοεμβρίου 2022
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΣ
14 Nov 2022
Αγαπητοί Συνάδελφοι/ Μέλη της ΕΠΕ,

Σας ενημερώνουμε ότι το ΔΣ συνεδρίασε την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022 και ασχολήθηκε με 19 θέματα. Σας κοινοποιούμε τα βασικά ζητήματα και τις σχετικές αποφάσεις που πάρθηκαν για τα θέματα αυτά, έχοντας ως βασικό σκοπό την  ενημέρωση των μελών μας. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να προσθέσετε κάτι ή να μας ενημερώσετε για τις απόψεις σας, μπορείτε να το κάνετε μέσω του e-mail της Εταιρείας:
1. Για το 31ο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο έχει οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα των προφορικών και αναρτημένων ανακοινώσεων. Επιλέχθηκαν οι συντονιστές των προφορικών και αναρτημένων ανακοινώσεων.  Διαμορφώθηκαν οι τελετές έναρξης και λήξης.  

2. Οριστικοποιήθηκε ο σχεδιασμός της Παγκόσμιας Ημέρας ΧΑΠ. Θα υπάρχει Δελτίο Τύπου και 3 περιφερειακές εκδηλώσεις σε ισάριθμα Κέντρα Υγείας, Αερόπολη-Άβδηρα-Κόνιτσα. Θα συμμετάσχουν Πνευμονολόγοι από τις αντίστοιχες περιοχές και η μονάδα προληπτικού ελέγχου της Εταιρείας.  Σκοπός της ΕΠΕ είναι η ευαισθητοποίηση σε θέματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης της νόσου.

3. Αποτιμήθηκε η καμπάνια της Πνευμονικής Ίνωσης που κρίθηκε ιδιαίτερα επιτυχής με 78 ανακοινώσεις στον ημερήσιο τύπο και πάνω από 880.000 views στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  

4.  Έγινε συζήτηση για το σοβαρό θέμα της έλλειψης αντιφυματικών φαρμάκων και αποφασίστηκε να σταλούν οι θέσεις της ΕΠΕ στους αρμόδιους φορείς και σε συνεργασία με την ΕΠΝΕΛ να γίνει και ανάλογη συνάντηση. Το θέμα θεωρείται αρκετά σοβαρό και πρέπει να επιλυθεί με τη συνεργασία όλων των φορέων.  

5. Μετά από πρόταση της Πνευμονολόγου κα Τσιάρα έγινε δεκτή η συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ με σκοπό την καταγραφή της χρήσης ΜΕΜΑ και μηχανικής αναπνοής κατ’ οίκον. Εκπρόσωποι της ΕΠΕ ορίσθηκαν η Καθηγήτρια κα Κονδύλη και η Δ/ντρια του ΕΣΥ κα Σιώπη.

6. Συνεχίζεται σε πανελλαδική εμβέλεια  η δράση της μονάδας προληπτικού ελέγχου αναπνευστικού. Έγιναν δράσεις στη Θεσσαλία και στο Αμύνταιο Φλώρινας. Όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αυτό που έχει αναδείξει τα τελευταία 15 χρόνια τη Πνευμονολογία μέσω της ΕΠΕ μπορεί να το δηλώσει στην Εταιρεία (στο email pneumon@hts.org.gr). Η μονάδα μαζί με 6 ιατρούς Πνευμονολόγους συμμετείχε στο μικρό διάπλου της ομάδας Αιγαίου από 14-16/10/2022 στο Καστελόριζο. Η  ενίσχυση του τοπικού Κέντρου Υγείας με υλικά που αγόρασε  η ΕΠΕ έγινε  με τη παρουσία 4 μελών του ΔΣ.

7. Συζητήθηκε η συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ασθενών με Κυστική Ίνωση και αποφασίστηκε η συμμετοχή του πρόεδρου της ΕΠΕ στη διαδικτυακή εκδήλωση του συλλόγου.

8. Έγινε προγραμματισμός των εκδηλώσεων για τη Παγκόσμια Ημέρα του Καρκίνου (4-2-2023) που θα γίνει στα Χανιά, σε συνεργασία με τον σύλλογο των Πνευμονολόγων του νομού καθώς και της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η Παγκόσμια Ημέρα της Φυματίωσης θα εορτασθεί στη Λάρισα σε συνεργασία με την Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

9. Επιλέχθηκαν με βάση τις αιτήσεις και τα βιογραφικά οι ιατροί Πνευμονολόγοι για τις κλινικές υποτροφίες με αντικείμενα Κυστική Ίνωση και Φυματίωση που χρηματοδοτούνται από τη Φαρμακοβιομηχανία και την ΕΠΕ. Φέτος θα δοθούν 4 υποτροφίες.

10. Συζητήθηκε η πρόταση της καθηγήτριας κα Αντωνίου για την συμμετοχή νέων Πνευμονολόγων στις ομάδες εργασίας στα πρότυπα της ERS. (early career members). Η πρόταση έγινε ομόφωνα δεκτή και ζητήθηκε από το νομικό σύμβουλο της ΕΠΕ αν συνάδει με το καταστατικό ή απαιτεί αλλαγή του.

11. Οριστικοποιήθηκε το 1ο Κύπρο-Ελλαδικό Πνευμονολογικό Συνέδριο, την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου 2023 στη Λευκωσία. Συντονιστές από την ΕΠΕ τα μέλη του ΔΣ κ Μόσχος και Μπακάκος.

12. Στις 23 Νοεμβρίου 2023 θα γίνει η 2η εκδήλωση  της  ενημερωτικής καμπάνιας με τίτλο ’’Μάθε για τη Πνευμονολογία’’ στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, σε συνεργασία με τη Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική της Πάτρας.

13. Συζητήθηκε η πρόταση προς το Υπουργείο του ΔΣ της ΕΝΘΕ για κατάργηση από το τίτλο της ειδικότητας του όρου Φυματιολογία. Το ΔΣ της ΕΠΕ διαφωνεί με την αλλαγή του τίτλου του ονόματος της ειδικότητας. Παρά τη θέση του αυτή θεώρησε σωστό να διαβουλευτεί με τα αντιφυματικά ιατρεία, τους συντονιστές των Ομάδων Εργασίας, του 7 Δ/ντες των Πανεπιστημιακών Κλινικών που εκπαιδεύουν ειδικευόμενους και φοιτητές, τους Δ/ντες Κλινικών του ΕΣΥ που εκπαιδεύουν επίσης ειδικευόμενους καθώς και με οργανωμένους Συλλόγους Πνευμονολόγων-Φυματιολόγων σε όλη τη χώρα. Όλοι οι παραπάνω συντάχθηκαν με τις θέσεις της ΕΠΕ.   Για την ΕΠΕ το θέμα θεωρείται λήξαν και έστειλε ανάλογη επιστολή σε Υπουργείο και ΚΕΣΥ.

Το Δ.Σ.
© 2024 Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία - All rights reserved
Developed by LogicOne