Loading...
 
 
Δελτίο Τύπου για την Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης 2021 (24-30 Απριλίου)
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
27 Απρ 2021

Τα εμβόλια μας φέρνουν πιο κοντά

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης - που γιορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου (24-30/4) - στοχεύει στην προώθηση της χρήσης εμβολίων για την προστασία ατόμων όλων των ηλικιών από ασθένειες.

Ο εμβολιασμός σώζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο και αναγνωρίζεται ευρέως ως μια από τις πιο επιτυχημένες και οικονομικά αποδοτικές παρεμβάσεις στον τομέα της υγείας παγκοσμίως. Το πρώτο εμβόλιο που ανακαλύφθηκε ήταν το εμβόλιο της ευλογιάς. Η ευλογιά ήταν μια θανατηφόρα ασθένεια που οδήγησε στον θάνατο 300 έως 500 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο τον τελευταίο αιώνα. Μετά τη χορήγηση του εμβολίου, η ασθένεια εξαφανίστηκε πλήρως.

 

Από τη βρεφική ηλικία μέχρι την ενήλικη ζωή, ο εμβολιασμός προστατεύει από λοιμώδη νοσήματα όπως διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, πολιομυελίτιδα, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ανεμευλογιά και έρπητα ζωστήρα, μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, ηπατίτιδα Α και Β, γρίπη, γαστρεντερίτιδα από ροταϊό και λοιμώξεις από HPV.

Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα παγκοσμίως σχεδόν 20 εκατομμύρια μη εμβολιασμένα ή μερικώς εμβολιασμένα παιδιά.

 

Συστήνεται οι ενήλικες μετά την ηλικία των 50-60 ετών να κάνουν εμβόλια, όπως ισχύει και για τα μικρά παιδιά, ώστε να εξασφαλιστεί η υγιής γήρανση του πληθυσμού και αποφευχθεί το ξέσπασμα επιδημιών από νοσήματα όπως η γρίπη και ο πνευμονιόκοκκος. Το εμβόλιο γρίπης, είναι απαραίτητο να γίνεται κατά προτίμηση μέσα στον Οκτώβριο ή Νοέμβριο, κατά προτεραιότητα στον πληθυσμό που ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου (χρόνια νοσήματα), σε όλα τα άτομα άνω των 60 ετών και στους Επαγγελματίες Υγείας. Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση, λόγω της μεταβολής των τύπων του ιού που προκαλούν κάθε χρόνο την γρίπη. Η ανοσία από προηγούμενες λοιμώξεις ή εμβολιασμούς δεν προλαμβάνει τη λοίμωξη από τους διαφορετικούς τύπους του ιού που κυκλοφορούν κάθε χειμώνα και τη σχετιζόμενη νόσο. Για το λόγο αυτό το εμβόλιο περιέχει ετησίως τους 3 συχνότερους τύπους του ιού της γρίπης που κυκλοφορούν το συγκεκριμένο διάστημα.

 

Οι ασθενείς υψηλού κινδύνου κάθε ηλικίας με χρόνια νοσήματα αλλά και οι άνω των 50 ετών θα πρέπει να έχουν λάβει και το εμβόλιο έναντι του πνευμονιόκοκκου, για να είναι επαρκώς θωρακισμένοι και έναντι της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας, από την οποία κινδυνεύουν έτσι κι αλλιώς, όμως η πιθανότητα εκδήλωσής της αυξάνεται αν νοσήσουν από ιογενείς λοιμώξεις (γρίπη, SARScov2).

 

Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το κλινικό φορτίο από νοσήματα που δυνητικά προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό και ταυτόχρονα να ελεγχθεί κι η πίεση που υφίστανται τα συστήματα υγείας με την πανδημία της νόσου COVID-19, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) επισημαίνει σε μια πρόσφατη δημοσίευση του πως:

«Η πρόληψη της αναπνευστικής νόσου και της νοσηλείας από πνευμονιόκοκκο, γρίπη και κοκκύτη μέσω του εμβολιασμού θα επιτρέψει τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα αναπνευστικού ιατρικού εξοπλισμού, φαρμάκων και επαγγελματιών υγείας για την υποστήριξη των ασθενών με COVID-19».

 Η Παγκόσμια κοινότητα έχει διαχρονικά καταγράψει μεγάλες πανδημίες από μολυσματικά νοσήματα, με υψηλό τίμημα αυξημένης νοσηρότητας και θνησιμότητας και τεράστιες κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις. Σήμερα η ανθρωπότητα δοκιμάζεται σκληρά από την πρωτοφανή πανδημία SARS-COV-2, η οποία ξεκινώντας από την Κίνα επεκτάθηκε παντού καταγράφοντας  στη χώρα μας μέχρι σήμερα (23/04/2021), 329.134 κρούσματα και 9.864 θανάτους, οδηγώντας σε οριακό σημείο αντοχής το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας, όπως και των υπολοίπων Ευρωπαϊκών χωρών.

 Η πρόσφατη πανδημία του κορωνοιού καθώς και ο αυξημένος αριθμός εισαγωγών σοβαρών περιστατικών με CΟVID19 σε ΜΕΘ και θανάτων, τονίζουν την ευθύνη για ενίσχυση των προγραμμάτων εμβολιασμού ως μέτρο ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο των νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, όπως και σε εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.
To
σύνθημα της φετινής εκστρατείας του WHO για την εβδομάδα ανοσοποίησης είναι: «Τα εμβόλια μας φέρνουν πιο κοντά».

  • Τα εμβόλια μας φέρνουν πιο κοντά στους ανθρώπους, στιγμές, ορόσημα και στόχους που μας ενδιαφέρουν περισσότερο.
  • Όσο περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται κατά του SARS-Cov2, θα έρχονται πιο κοντά φυσικά, καθώς αρθούν οι περιορισμοί για ταξίδια και οι αποστάσεις, αλλά τα εμβόλια μας φέρνουν πιο κοντά με πολλούς άλλους τρόπους και έχουν εδώ και δεκαετίες.
  • Τα εμβόλια δημιουργούν γέφυρες από γενιά σε γενιά, προστατεύοντας τους μικρούς και μεγάλους, αποτρέποντας τη μετάδοση ασθενειών.

https://www.cdc.gov/globalhealth/immunization/wiw/index.html

Οι εμβολιασμοί αποτελούν βασικό μέτρο για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας. Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα και επικαιροποιημένα εμβολιαστικά προγράμματα, τόσο στην κάλυψη του παιδικού όσο και του εφηβικού και του ενήλικα πληθυσμού. Τα εμβόλια παρέχονται δωρεάν και πραγματοποιούνται σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών/Εφήβων/Ενηλίκων, όπως αυτό διαμορφώνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Τα ίδια τα εμβόλια συνεχίζουν να εξελίσσονται, με μέγιστη απόδειξη τη κυκλοφορία των γενετικών εμβολίων ( mRNAεμβολίων ) κατά του κορωνοιού φέρνοντάς μας πιο κοντά σε έναν κόσμο απαλλαγμένο από τον όγκο της φυματίωσης και του καρκίνου και του τραχήλου της μήτρας, και καταλήγοντας να υποφέρουμε από παιδικές ασθένειες όπως η ιλαρά. Είναι σημαντικό ,ενώ  ο κόσμος επικεντρώνεται σε εξαιρετικά σημαντικά νέα εμβόλια για την προστασία από το COVID-19, παραμένει η ανάγκη να διασφαλιστεί ότι δεν θα χαθούν οι συνήθεις εμβολιασμοί. Πολλά παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας, αφήνοντάς τα σε κίνδυνο σοβαρών ασθενειών όπως η ιλαρά και η πολιομυελίτιδα.

Η ταχεία κυκλοφορία παραπληροφόρησης (αρνητές των εμβολίων) σχετικά με το θέμα του εμβολιασμού προσθέτει σε αυτήν την απειλή. Σε αυτό το πλαίσιο, η φετινή εκστρατεία του ΠΟΥ θα στοχεύει στην οικοδόμηση αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης στον εμβολιασμό ως δημόσιο αγαθό που σώζει ζωές και προστατεύει την υγεία.

 

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ:

1. Αυξήστε την εμπιστοσύνη στα εμβόλια για να διατηρήσετε ή να αυξήσετε την αποδοχή του εμβολίου

2. Αύξηση των επενδύσεων σε εμβόλια, συμπεριλαμβανομένης της ρουτίνας ανοσοποίησης, για την άρση των εμποδίων στην πρόσβαση

https://www.who.int/news-room/events/detail/2021/04/24/default-calendar/world-immunization-week-2021

 

Υπεύθυνες της Ομάδας Εργασίας της ΕΠΕ «Λοιμώξεις Αναπνευστικού Συστήματος»

Λιαπίκου Aδαμαντία και Γεωργακοπούλου Βασιλική

Συντονιστής εκ μέρους του ΔΣ της ΕΠΕ: Κατσαούνου Παρασκευή

 Δείτε εδώ το Δελτίο Τύπου και με μορφή pdf

 

© 2021 Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία - All rights reserved
Developed by LogicOne