Loading...
 
 

Νέα και Δράσεις της Ομάδας: Λοιμώξεις Αναπνευστικού Συστήματος

 

Παγκόσμια Ημέρα Εμβολιασμού, 24 Απριλίου 2020
27 Απρ 2020

Η φετινή ημερομηνία για την Παγκόσμια Ημέρα Εμβολιασμού 2020 βρίσκει ολόκληρη την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα να έχει θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα την ανεύρεση του εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού. Ίσως, για πρώτη φορά έχει γίνει τόσο ευρέως αντιληπτό η αναγκαιότητα εμβολιασμού για ένα νόσημα που δεν υπάρχει προηγούμενη ανοσία.

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία θέτει ως βασικό της στόχο την εντατικοποίηση των προσπαθειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τη σημασία της υιοθέτησης νοοτροπίας πρόληψης λοιμώξεων του αναπνευστικού, όπως της πνευμονίας και της γρίπης, μέσω του εμβολιασμού κυρίως των ειδικών ομάδων πληθυσμού (ηλικία>65 έτη, Σακχαρώδης Διαβήτης, Άσθμα, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), χρόνια καρδιακά νοσήματα, ανοσοκαταστολή λόγω υποκείμενο νοσήματος ή θεραπείας, κάπνισμα). Αν και ο εμβολιασμός έχει βοηθήσει την ανθρωπότητα να απαλλαγεί από νοσήματα που είχαν οδηγήσει σε εκατομύρια θανάτους (πχ. από ευλογιά, πολυομυελίτιδα κλπ), ο πλημμελής εμβολιασμός μπορεί να οδηγήσει σε επανεμφάνιση κάποιων σπάνιων τώρα νοσημάτων όπως διφθερίτιδα, πολυομυελίτισα, παρωτίτιδα και ιλαρά. Στις 29 Αυγούστου 2019, σε 4 χώρες επανεμφανίστηκε στη χώρα μας η ιλαρά, όπως και σε άλλες τρεις χώρες (Αλβανία, Τσεχία, Ηνωμένο Βασίλειο). Σύμφωνα με τον ΠΟΥ οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού αποτελούν το τρίτο αίτιο θνησιμότητας παγκοσμίως.

Επιπρόσθετα ο αντιγριπικός και έναντι του πνευμονιόκοκκου εμβολιασμός μπορεί να μειώσει την μικροβιακή αντοχή με 3 τρόπους:

- Τα υπάρχοντα εμβόλια μπορούν να προλάβουν λοιμώξεις που η θεραπεία τους θα απαιτούσε αντιμικροβιακά φάρμακα
- Τα υπάρχοντα εμβόλια μπορούν να μειώσουν τις ιογενείς λοιμώξεις, που συχνά εσφαλμένα θεραπεύονται με αντιβιοτικά και οι οποίες μπορεί επίσης να προδιαθέσουν σε δευτεροπαθείς λοιμώξεις που χρειάζονται αντιβιοτική θεραπεία.
- Η ανάπτυξη και χρήση νέων ή βελτιωμένων εμβολίων μπορεί να προλάβει νοσήματα που καθίσταται δύσκολη η θεραπεία τους ή δεν μπορούν να θεραπευθούν λόγω αντιμικροβιακής αντοχής.

Επιπρόσθετα ο Π.Ο.Υ. παραθέτει ότι αν κάθε παιδί εμβολιαζόταν με το εμβόλιο έναντι του Streptococcuspneumoniae θα αποτρεπόταν η χρήση αντιβιοτικών 11 εκατομμυρίων ημερών ετησίως. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό μια και ο Π.Ο.Υ. κατατάσσει τον πνευμονιόκοκκο μεταξύ  των 12 πιο σημαντικών ανθεκτικών βακτηρίων παγκοσμίως για τα οποία χρειάζονται επειγόντως νέες θεραπείες.

Τέλος όπως είπε και πρόσφατα ο Νομπελίστας Jules Hoffmann:

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τα εμβόλια σήμερα είναι ο μη εμβολιασμός»

Οι πνευμονολόγοι είναι οι ειδικοί για την υγεία του αναπνευστικού συστήματος και την πρόληψη και θεραπεία των λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης ξεκινά στις 24 Απριλίου. Πληροφορίες για το πώς μπορείτε να συμμετέχετε ενεργά, υπάρχουν στο site του ΠΟΥ

https://www.who.int/news-room/campaigns/world-immunization-week/world-immunization-week-2020

Στις 20 Απριλίου, ο ΠΟΥ Ευρώπης και η UNICEF εξέδωσαν μια κοινή δήλωση (παρακάτω link) στην οποία σκιαγραφείται η σημασία της διατήρησης των τακτικών εμβολιασμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

 

Τα βασικά σημεία της ανακοίνωσης είναι τα εξής:

 

- Η προστασία παιδιών, εφήβων και ενηλίκων από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν μέσω εμβολιασμού είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.
- Είναι κρίσιμο να συνεχίζονται τα προγράμματα εμβολιασμών ρουτίνας κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, προστατεύοντας επαρκώς τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας και τα άτομα που εμβολιάζονται. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των πιο ευάλωτων παιδιών που έχουν χάσει εμβολιασμούς ρουτίνας στο παρελθόν.
- Εάν, κατά τη διάρκεια αυτής της πρωτοφανούς κρίσης που βιώνουμε, τα τοπικά μέτρα αντιμετώπισης του COVID-19 προκαλέσουν προσωρινές διακοπές των τακτικών εμβολιασμών, οι χώρες θα πρέπει να σχεδιάσουν να τους επαναλάβουν το συντομότερο δυνατό μετά τη σταθεροποίηση της κατάστασης.
- Οι χώρες πρέπει να είναι προετοιμασμένες να εμβολιάσουν άτομα υψηλού κινδύνου και να διασφαλίσουν ότι όλοι, συμπεριλαμβανομένων των πιο περιθωριοποιημένων, θα έχουν ίση πρόσβαση σε ένα εμβόλιο COVID-19 όταν θα είναι διαθέσιμο.
- Μπορούμε να αποτρέψουμε τον περαιτέρω αντίκτυπο του COVID-19 στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης διασφαλίζοντας ότι τα άτομα όλων των ηλικιών παραμένουν εμβολιασμένα σύμφωνα με τα εθνικά προγράμματα. Οι χώρες προτρέπονται να διατηρήσουν την παροχή εμβολιασμών και να αυξήσουν τη ζήτηση για εμβολιασμό σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ακόμη και μεσούσης αυτής της δύσκολης συγκυρίας.
- Ο ΠΟΥ και η UNICEF θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να ενισχύσουν τα προγράμματα εμβολιασμού τους, μεταξύ άλλων μέσω στρατηγικού σχεδιασμού για τη δίκαιη παροχή τους, μέσω της ενίσχυσης της παρακολούθησης ασθενειών που μπορούν να προληφθούν από εμβόλια και συμμετοχής και εκπαίδευσης της κοινότητας.
- Καθώς περνάμε σε ένα νέο μέλλον, τα εμβόλια θα συνεχίσουν να χρησιμεύουν ως θεμέλιο για την υγεία και την ευημερία για όλους.

 

Δείτε στο σχετικό link την πλήρη δήλωση στο site του WHO

 

Link: http://www.euro.who.int/en/media-centre/events/events/2020/04/european-immunization-week-2020/statements/whounicef-joint-statement-maintaining-routine-immunization-services-vital-during-the-covid-19-pandemic

 

Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά με αναπνευστική υγεία

 

Οι συντονίστριες της Ομάδος Λοιμώξεων της ΕΠΕ:

Παρασκευή Κατσαούνου

Σταματούλα Τσικρικά

© 2021 Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία - All rights reserved
Developed by LogicOne