Loading...
 
 

Ομάδες Εργασίας

Νέα και Δράσεις της Ομάδας: Λοιμώξεις Αναπνευστικού Συστήματος

 

Δελτίο Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονίας 2019
12 Nov 2019
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καθιερώσει την 12η Νοεμβρίου ως την Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονίας με στόχο να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό για μια από τις συνηθέστερες και ενίοτε απειλητικές λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, η οποία παρουσιάζει υψηλά ποσοστά νόσησης και θνησιμότητας σε παγκόσμια κλίμακα. Από τα επιδημιολογικά δεδομένα αποτυπώνεται ότι η πνευμονιοκοκκική πνευμονία αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου σε παιδιά έως πέντε ετών, ενώ εμφανίζει θνητότητα μεγαλύτερη του 15% σε ευαίσθητους πληθυσμούς όπως σε άτομα άνω των 65 ετών, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, για παράδειγμα βρογχικό άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, οι καπνιστές καθώς και ασθενείς που πάσχουν από  καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, αλκοολισμό κλπ.  Αν και οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από πνευμονία, ακόμα και υγιή άτομα σε καλή φυσική κατάσταση, ωστόσο περισσότερο πιθανόν είναι να τα μικρόβια να προσβάλουν άτομα με επηρεασμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις εκδηλώνονται περισσότερο συχνά κατά τη χειμερινή περίοδο λόγω συγχρωτισμού και κλιματικών συνθηκών, αλλά κατά την αρχή της εαρινής περιόδου.
Το συνηθέστερο παθογόνο της εξωνοσοκομειακής πνευμονίας είναι ο στρεπτόκοκκος Streptococcus pneumoniae, γνωστός ως πνευμονιόκοκκος, ο οποίος αντιμετωπίζει σήμερα σημαντικές δυσκολίες στην θεραπευτική αντιμετώπιση του, με αυξημένα τα ποσοστά εμφάνισης επιπλοκών ή ακόμα και θάνατο, δεδομένης της αντοχής του μικροβίου στα αντιβιοτικά σκευάσματα.  Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι αν και το μικροβιακό στέλεχος του πνευμονιόκοκκου διακρίνεται σε διαφορετικούς ορότυπους με ποικίλες κλινικές εκδηλώσεις, κυρίως δέκα ορότυποι σε αριθμό είναι εκείνοι ευθύνονται για το 90% περιστατικών της διεισδυτικής πνευμονιοκοκκικής νόσου σε παιδιά και ηλικιωμένους. Εκτός από τον πνευμονιόκοκκο, άλλα παθογόνα όπως οι  ιοί, τα βακτήρια και οι μύκητες είναι παθογόνα που δύναται να προκαλέσουν πνευμονία. 

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία θέτει ως βασικό της στόχο να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τη σημασία της υιοθέτησης νοοτροπίας πρόληψης της πνευμονίας μέσω του εμβολιασμού κυρίως των ειδικών ομάδων πληθυσμού (ηλικία>65 έτη, Σακχαρώδης Διαβήτης, Άσθμα,  χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ),   χρόνια καρδιακά νοσήματα,  ανοσοκαταστολή λόγω νοσήματος ή θεραπείας,  κάπνισμα).

Επιπρόσθετα ο εμβολιασμός  μπορεί να μειώσει την αντιμικροβιακή αντοχή με 3 τρόπους:

● Τα υπάρχοντα εμβόλια μπορούν να προλάβουν λοιμώξεις που η θεραπεία τους θα απαιτούσε αντιμικροβιακά φάρμακα

● Τα υπάρχοντα εμβόλια μπορούν να μειώσουν τις πρωτοπαθείς ιογενείς λοιμώξεις, που συχνά εσφαλμένα θεραπεύονται με αντιβιοτικά και οι οποίες μπορεί επίσης να προδιαθέσουν σε δευτεροπαθείς λοιμώξεις που χρειάζονται αντιβιοτική θεραπεία.

● Η ανάπτυξη και χρήση νέων ή βελτιωμένων εμβολίων μπορεί να προλάβει νοσήματα που καθίσταται δύσκολη η θεραπεία τους ή δεν μπορούν να θεραπευθούν λόγω αντιμικροβιακής αντοχής.


Επιπρόσθετα ο Π.Ο.Υ. παραθέτει ότι αν κάθε παιδί εμβολιαζόταν με το εμβόλιο έναντι του Streptococcus pneumoniae θα αποτρεπόταν η χρήση  αντιβιοτικών 11 εκατομμυρίων ημερών ετησίως (ιδιαίτερα σημαντικό μια και ο Ο Π.Ο.Υ. κατατάσσει τον πνευμονιόκοκκο μεταξύ  των 12 πιο σημαντικών ανθεκτικών βακτηρίων παγκοσμίως για τα οποία χρειάζονται επειγόντως νέες θεραπείες.

Τέλος όπως είπε και  πρόσφατα ο Νομπελίστας Jules Hoffmann:

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τα εμβόλια σήμερα είναι ο μη εμβολιασμός»

Οι Συντονίστριες της Ομάδας Λοιμώξεων του Αναπνευστικού Συστήματος της ΕΠΕ, 
Παρασκευή Κατσαούνου
Σταματία Τσικρικά
© 2024 Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία - All rights reserved
Developed by LogicOne