Loading...
 
 

Ομάδες Εργασίας

Νέα και Δράσεις της Ομάδας: Λοιμώξεις Αναπνευστικού Συστήματος

 

"Διαδώστε την Ευαισθητοποίηση, Σταματήστε την Αντοχή"
23 Nov 2021

Η ανθεκτικότητα των μικροβίων στα αντιβιοτικά θεωρείται ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα της δημόσιας υγείας. Οι αριθμοί των βακτηρίων που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία. Πολλές βακτηριακές λοιμώξεις έχουν γίνει ανθεκτικές στις θεραπείες με  τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά.

Η χρήση των αντιβιοτικών επιτείνει  την αντίσταση των βακτηρίων στα αντιβιοτικά. Η επαναλαμβανόμενη και άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών είναι οι κύριες αιτίες αύξησης των ανθεκτικών βακτηρίων.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα μικροβιακής αντοχής κυρίως στον νοσοκομειακό χώρο και για συγκεκριμένα είδη μικροβίων, όπως είναι τα ανθεκτικά στις καρβαπενέμες Gram αρνητικά παθογόνα, ενώ είναι πρώτη στη συνολική κατανάλωση αντιμικροβιακών παραγόντων.

Η παράταση της ζωής των υπαρχόντων αντιβιοτικών θα στηριχθεί στην ορθολογική χρήση τους, ώστε να λειτουργεί όσο το δυνατόν λιγότερο η πίεση επιλογής αντοχής, αλλά και στην ορθολογική χρήση γενικά όλων των αντιβιοτικών.

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τα Αντιμικροβιακά (WAAW) γιορτάζεται από τις 18 έως τις 24 Νοεμβρίου κάθε χρόνο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με το σλόγκαν για το 2021"SPREAD AWARENESS, STOP RESISTANCE" καλεί τους ενδιαφερόμενους φορείς της One Health, τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και το ευρύ κοινό να είναι πρωτοστάτες της ευαισθητοποίησης για την Αντιμικροβιακή Αντίσταση (AMR).

ΜΠΛΕ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΥ

Ο ΠΟΥ προτρέπει στη καμπάνια του για το 2021 το Φωτισμό με μπλε χρώμα ως ένδειξη ευαισθητοποίησης για ΤΗΝ ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΉ ΑΝΤΟΧΉ:

  • Φωτίστε το γραφείο σας και άλλους επαγγελματικούς χώρους της One Health (νοσοκομεία ανθρώπων και ζώων, κλινικές, εργαστηριακές εγκαταστάσεις, κεντρικά φαρμακεία, πανεπιστήμια) με μπλε χρώμα.
  • Συνδυάστε το με ενέργειες στο χώρο εργασίας: δημιουργήστε ή αναθεωρήστε προγράμματα διαχείρισης αντιμικροβιακών, εκπαιδεύστε το προσωπικό για την AMR και δεσμευτείτε στο χώρο εργασίας για αλλαγές που σχετίζονται με την AMR.
  • Προάγετε τη διακοπή της διασποράς των ανθεκτικών μικροοργανισμών στα νοσοκομεία αλλά και στην κοινωνία, εφαρμόζοντας πολιτικές πρόληψης των λοιμώξεων (Ιnfection Control).
  • Χρησιμοποιήστε τα Mέσα Kοινωνικής Δικτύωσης ή/και τα παραδοσιακά μέσα για να επισημάνετε τη δέσμευση της κοινότητας ή της χώρας σας να αντιμετωπίσει την AMR σε όλους τους τομείς.

Συντονίστριες της Ομάδας Λοιμώξεων ΕΠΕ:
Αδαμαντία Λιαπίκου - Γεωργακοπούλου Βασιλική

Εκ μέρους του ΔΣ:
Κατσαούνου Παρασκευή

                                       

© 2024 Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία - All rights reserved
Developed by LogicOne