Loading...
 
 

Ομάδες Εργασίας

Νέα και Δράσεις της Ομάδας: Επεμβατική Πνευμονολογία

 

Τα νεότερα δεδομένα από το ECBIP 2019
24 Jul 2019

Το φετινό ευρωπαϊκό συνέδριο της Ευρωπαϊκής εταιρίας επεμβατικής πνευμονολογίας (ECBIP 2019) έλαβε χώρα στην όμορφη πόλη του Dubrovnik, στην Κροατία. Μία πλειάδα επεμβατικών πνευμονολόγων από όλο τον κόσμο συμμετείχε στην παρουσίαση ομιλιών και ερευνητικών εργασιών με θέμα τη βρογχοσκόπηση, τη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα, των νοσημάτων του υπεζωκότα κ.α.
Η διάγνωση των περιφερικών όζων αποτέλεσε ένα από τα κεντρικά θέματα.

Παρουσιάστηκαν τα τελευταία δεδομένα από τις μελέτες ελέγχου του πληθυσμού για τον καρκίνο του πνεύμονα, με τα δεδομένα ογκομετρίας όζου (volumetry) και μέτρησης διπλασιασμού όγκου της μελέτης NELSON. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι προηγμένες τεχνικές πλοηγούμενης διαβρογχικης βιοψίας για περιφερικές βλάβες.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει η παρουσίαση δεδομένων για τη 3D πλοήγηση με Augmented cone-beam CT για περιφερικούς όζους από τον Van Der Hejden και συνεργάτες (Ολλανδία). Η μελέτη συμπεριέλαβε 25 ασθενείς (31 όζους < 2 εκ.), στους οποίους έγινε αρχικά cone-beam CT, εντόπιση του όζου και κατόπιν, με αυτόματη προβολή του όζου σε 3D ακτινοσκόπηση, καθοδήγηση των ενδοσκοπικών εργαλείων στον όζο. Η επιβεβαίωση της θέσης μέσα στον όζο έγινε με radial EBUS mini-probe. Ο μέσος όγκος των όζων ήταν 0,82 cm3. H πλοήγηση ήταν επιτυχής σε 87% των όζων αλλά διάγνωση τέθηκε σε 68%. Αυτή η διαφοροποίηση βρίσκεται υπό διερεύνηση, με πιθανή αιτία το σχεδιασμό του καθετήρα και των βιοπτικών εργαλείων.

Επίσης, στο συνέδριο παρουσιάστηκαν τα ευρωπαϊκά δεδομένα της μελέτης NAVIGATE, η οποία αφορά τη διαγνωστική προσέγγιση περιφερικών βλαβών με το σύστημα ηλεκτρομαγνητικής καθοδήγησης SUPERDIMENSION. Πρόκειται για προοπτική, πολυκεντρική μελέτη με 175 ασθενείς σε 8 ευρωπαϊκά κέντρα. Πραγματοποιήθηκε διαγνωστική προσπέλαση 187 βλαβών, 73% στην περιφέρεια και 27% στη μέση ζώνη. Η μέση διάμετρος βλάβης ήταν 18 mm. To 53% των βλαβών ήταν κάτω από 2 cm. Η πλοήγηση ήταν πολύ επιτυχημένη (96,6%). Ο μέσος χρόνος επέμβασης 40 λεπτά. Η μέθοδος είναι ασφαλής, καθώς πνευμοθώρακα παρουσίασαν 9 ασθενείς (5%) όπου δεν είχε χρησιμοποιηθεί ακτινοσκόπηση, ενώ αιμορραγία ακόμα λιγότεροι. Η διαγνωστική ακρίβεια ήταν 73%.

Παράλληλα,παρουσιάστηκε εκτενώς η ερευνητική δραστηριότητα για τη βρογχοσκοπική αντιμετώπιση των περιφερικών βλαβών, με μεθόδους μικροκυμάτων (MWA) ή ραδιοσυχνότητες (RFA ablation), φωτοδυναμικής θεραπείας μέσω πλοηγούμενης βρογχοσκόπησης, βρογχοσκοπικής και διατοιχωματικής κρυοθεραπείας με καλά αποτελέσματα για τον τοπικό έλεγχο του καρκίνου. Επίσης, έχουν αναπτυχθεί και δοκιμαστεί σε ασθενείς νέοι θεραπευτικοί καθετήρες με χρήση ατμού για την καταστροφή περιφερικών βλαβών και δοκιμαστεί σε ασθενείς. Προς το παρόν, σε περίπτωση επιλογής αυτών των μεθόδων για την αντιμετώπιση μη χειρουργήσιμου περιφερικού καρκίνου του πνεύμονα, θεωρείται ότι πρέπει να ακολουθούνται από συμπληρωματική στερεοτακτική ακτινοθεραπεία.

Η ρομποτική βρογχοσκόπηση ήταν και αυτή στο επίκεντρο της διάγνωση περιφερικών πνευμονικών βλαβών. Στην πρώτη μελέτη σε ανθρώπους εντάχθηκαν 15 ασθενείς με περιφερικούς όζους με μέση διάμετρο 2,6 εκ. Σε 1 ασθενή χρειάστηκε να γίνει αλλαγή σε συμβατική βρογχοσκόπηση. Η μέση διάρκεια της επέμβασης ήταν 21 λεπτά και η διαγνωστική ακρίβεια 79,3% χωρίς να παρουσιαστούν σημαντικές επιπλοκές.

Η βρογχοσκοπική μείωση πνευμονικού όγκου είχε επίσης επαρκή εκπροσώπηση στο συνέδριο, καθώς αποτελεί ήδη καθιερωμένη ανακουφιστική θεραπεία για το πνευμονικό εμφύσημα στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Η κεντρική συνεδρία είχε τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων, με σκοπό να εκπαιδεύσει το ακροατήριο στην επιλογή κατάλληλης θεραπείας για κάθε κλινική περίπτωση (LVRS, βαλβίδες, ελάσματα, ατμός), ανάλογα με την κλινική εικόνα, πληρότητα της μεσολοβίου σχισμής και κατανομής του εμφυσήματος.

Οι παρουσιάσεις για την καλοήθη στένωση τραχείας παρουσίασαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς συνδύασαν τη σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση ( με ιδιαίτερη μνεία στο γαλλικό ερευνητικό πρόγραμμα μεταμόσχευσης τραχείας με αορτικό μόσχευμα) με τη βρογχοσκοπική, μέσω ενός κοινού αλγορίθμου. Επίσης, παρουσιάστηκε η εξελισσόμενη τεχνολογία της παραμετροποίησης και 3D εκτύπωσης τραχειοβρογχικών ενδοπροθέσεων.
Σε μία ιδιαίτερη συνεδρία, παρουσιάστηκαν σπανιότερα νοσήματα της τραχείας, όπως η υποτροπιάζουσα πολυχονδρίτιδα, αυτοάνοσα νοσήματα που επηρεάζουν την τραχεία, η ιδιοπαθής τραχειακή στένωση, η Tracheopathia Osteochondroplastica και άλλα. Τα νοσήματα αυτά, αν και σπάνια μπορούν να προκαλέσουν σημαντική απόφραξη του αεραγωγού και να προβληματίσουν έντονα το βρογχοσκόπο στην επίλυση τους.

Τέλος, η εκπαίδευση στην επεμβατική πνευμονολογία ήταν επίσης στην κεντρική θεματολογία του συνεδρίου, καθώς παρουσιάστηκαν στοιχεία του μεταπτυχιακού προγράμματος επεμβατικής πνευμονολογίας της Ιταλίας. Επίσης παρουσιάστηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα EBUS της ERS, όπου η χρήση εξελιγμένων εξομοιωτών και η βαθμολόγηση των τεχνικών από ειδικούς έχει κεντρική θέση.
Η ελληνική συμμετοχή ήταν σημαντική και ανακοινώθηκε η Αθήνα ως ο επόμενος προορισμός για το ECBIP 2021.

Τα νεότερα δεδομένα μπορείτε να τα διαβάσετε και από εδώ

© 2024 Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία - All rights reserved
Developed by LogicOne