Loading...
 
 

Ομάδες Εργασίας

Νέα και Δράσεις της Ομάδας: Διακοπή Καπνίσματος & Προαγωγή Υγείας

 

31 Μαΐου 2018: Παγκόσμια Μέρα Κατά του Καπνίσματος
ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
01 Feb 2019
Κάθε χρόνο, η 31 Μαΐου ορίζεται, από το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  και  άλλους συνεργαζόμενους οργανισμούς, ως Παγκόσμια Μέρα Κατά του Καπνίσματος.

Ο διαχρονικός σκοπός της καθιερωμένης πλέον αυτής μέρας είναι:
1. Να τονισθούν οι κίνδυνοι για την υγεία και όχι μόνο, που σχετίζονται με την χρήση καπνού
2. Να προταθούν και να εφαρμοστούν πολιτικές ώστε να ελαττωθεί η κατανάλωση του καπνού.
Το θέμα της Παγκόσμιας Μέρας Κατά του Καπνίσματος για το 2018 είναι:
‘Το κάπνισμα ραγίζει καρδιές’    
Ο στόχος της ατζέντας για την Παγκόσμια μέρα κατά του καπνίσματος 2108 είναι:

1. Η επισήμανση της σχέσης μεταξύ της χρήσης προϊόντων καπνού και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

2. Η αύξηση της ενημέρωσης του ευρύτερου κοινού για τις επιπτώσεις όχι μόνο του καπνίσματος αλλά και του παθητικού καπνίσματος στο καρδιαγγειακό σύστημα

3. Η παροχή υπηρεσιών προς το κοινό, από τις κυβερνήσεις ή άλλους φορείς, που θα αποσκοπούν στην προαγωγή της υγείας και την προστασία από την χρήση προϊόντων καπνού

4. Η ενθάρρυνση των κρατών ώστε να ενισχύσουν την εφαρμογή των μέτρων ελέγχου του καπνού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει.      

Ιατρεία Διακοπής καπνίσματος

Στην Ελλάδα περισσότεροι από 15000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από νόσημα που σχετίζεται με το κάπνισμα ενώ ξοδεύονται 25-30 εκατ. ευρώ/έτος για τσιγάρα.

Η συνέχιση του καπνίσματος οφείλεται στην νικοτίνη που περιέχεται στον καπνό ενώ η πρόοδος στην κατανόηση της φαρμακολογικής φύσης του εθισμού στην νικοτίνη  έδειξε ότι πρόκειται για μια ουσία με ισχυρές εθιστικές ιδιότητες με θύματα την πλειονότητα των καπνιστών.

Η αντιμετώπιση της νόσου του καπνίσματος αρχίζει με την συνειδητοποίηση ότι δεν πρόκειται για μια κακή συνήθεια αλλά για μια κατάσταση εθισμού την οποία μπορεί να αντιμετωπίσει χωρίς εξειδικευμένη βοήθεια μόνο το 3-5% των καπνιστών.

Η θεραπεία την νόσου του καπνίσματος αφορά κατ’ αρχάς στην αλλαγή της στάσης απέναντι στο κάπνισμα όλων των επαγγελματιών της υγείας.

Το 2000 άρχισαν, για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη , Αθήνα και Ηράκλειο Κρήτης να λειτουργούν Ιατρεία Βοήθειας Διακοπής Καπνίσματος. Αυτή τη στιγμή, με πρωτοβουλία και δράσεις της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) λειτουργούν σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας

Σε όλα τα ιατρεία Βοήθειας Διακοπής Καπνίσματος που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, ο καπνιστής αντιμετωπίζεται ως ασθενής. Λαμβάνεται το ιατρικό ιστορικό του, εξετάζεται ιατρικά και στοιχειοθετείται τόσο το  ιστορικό του σε σχέση με το κάπνισμα όσο και το προφίλ του ως καπνιστή. Ελέγχονται ακόμη κάποιες ιδιαίτερες παράμετροι όπως σωματικό βάρος, εκπνεόμενο μονοξείδιο (CO), αναπνευστική λειτουργία (σπιρομέτρηση), βαθμός εξάρτησή από την νικοτίνη ή το κάπνισμα (χρησιμοποιώντας διεθνείς κλίμακες)κ.λ.π.

Ανάλογα με το γενικότερο ιστορικό (ιατρικό), το προφίλ του καπνιστή και τον βαθμό εξάρτησης, λαμβάνοντας υπόψη τους προβληματισμούς του κάθε καπνιστή, καθορίζεται η μέθοδος παρακολούθησης και θεραπείας της νόσου του καπνίσματος.



Στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος προσδιορίζεται και καταγράφεται το προφίλ του καπνιστού και καθορίζεται εξατομικευμένα η θεραπευτική παρέμβαση. Αυτή συνδυάζει  ψυχολογική υποστήριξη (γενική ή εξειδικευμένη όπου κρίνεται απαραίτητο) με ασφαλή και αποτελεσματική φαρμακοθεραπεία.  

Για την ΕΠΕ

Οι Συντονιστές της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος και Προαγωγής Υγείας

Η Ομάδα Διακοπής Καπνίσματος και Προαγωγής Υγείας της ΕΠΕ, επιμελήθηκαν τα παρακάτω βίντεο, τα οποία θα προβάλλονται καθόλη την διάρκεια της Παγκόσμιας Μέρας Κατά του Καπνίσματος στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας με σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό.






 

© 2024 Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία - All rights reserved
Developed by LogicOne