Loading...
 

Απολογισμός Απερχόμενου ΔΣ Έτους 2017-2020
Τρίτη 15 Σεπ 2020

Ο απολογισμός των ενεργειών μας περιλαμβάνει αφενός αυτά που πετύχαμε και αφετέρου αυτά που προσπαθήσαμε/ δουλέψαμε αλλά δεν απέδωσαν πλήρως τα αναμενόμενα μέχρι τώρα. Το απερχόμενο ΔΣ έκανε 48 Συνεδριάσεις σε 3 χρόνια (16 Συνεδριάσεις/έτος).

Αυτά που πετύχαμε

1. Η ΕΠΕ μέσω του Προέδρου της συμμετείχε ενεργά στη διαβούλευση για το «Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τις Επιστημονικές Εταιρείες» που προώθησε το ΚΕΣΥ. Μέσω μιας μακροχρόνιας και επίπονης διαδικασίας διαλόγου και αντιπαραθέσεων μεταξύ του ΚΕΣΥ και των εκπροσώπων των Ιατρικών Εταιρειών (η ΕΠΕ και η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία πρωτοστάτησαν σε αυτή τη διαδικασία) που διήρκεσε πάνω από δύο χρόνια (2017-19), καταφέραμε να μην γίνει τελικά νόμος το εν λόγω νομοσχέδιο που υποχρέωνε τις Ιατρικές Εταιρείες σε αλλαγή του καταστατικού τους, χάνοντας την αυτονομία τους και με πιθανή υποχρέωση να παραχωρήσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στο κράτος μέσω της μετατροπής τους σε ΝΠΙΔ, που είναι διαφορετικό από επιστημονικά σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα όπως είναι σήμερα όλες οι Ιατρικές Εταιρείες και μεταξύ αυτών και η ΕΠΕ. Επίσης το νομοσχέδιο αυτό υποχρέωνε τις Ιατρικές Εταιρείες να διαθέτουν όλα τα έσοδά τους στο ΚΕΣΥ για την υποστήριξη της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης, χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα πάγια και ανελαστικά έξοδά τους (γραμματεία, κλπ).

2. Ανάθεση της οργάνωσης όλων των Εκδηλώσεων της ΕΠΕ (όχι μόνο του Πανελληνίου Συνεδρίου) σε Πρακτορεία Συνεδρίων πάντα μετά από ανοιχτό διαγωνισμό, κατάθεση προσφορών και εκτενή συζήτηση στο ΔΣ σχετικά με τη συμφερότερη και αξιοπιστότερη για την ΕΠΕ επιλογή. Ποτέ δεν έγινε άμεση ανάθεση, που πολύ συχνά γινόταν στο παρελθόν.

3. Αποστολή Newsletter του ΔΣ για ενημέρωση των μελών της ΕΠΕ για τα κύρια θέματα που απασχολούν ή αποφασίζει το ΔΣ.

Με την επιδίωξη της ανταλλαγής προβληματισμών/ιδεών μεταξύ των μελών μας και του ΔΣ, διοργανώσαμε ανοιχτή Συνεδρίαση (με τίτλο: Πού πάει η Πνευμονολογία;) στα πλαίσια του 27ου Πανελλήνιου Πνευμονολογικού Συνεδρίου προκειμένου να συζητήσουμε όλοι οι πνευμονολόγοι μαζί τα Θέματα, τα Προβλήματα και τις Προοπτικές της ειδικότητάς μας.

4. Απόδοση όλων των συμφωνηθέντων χρημάτων στην ΕΠΕ από τις Εταιρείες Συνεδρίων, τόσο για τα 3 Πανελλήνια Συνέδρια, όσο και για τις πολλαπλές μικρότερες εκδηλώσεις. Το γεγονός αυτό, που δεν ήταν κανόνας στο παρελθόν, καθώς και η επιδίωξη να υπάρχει πάντα οικονομικό όφελος για την ΕΠΕ, όπου χρησιμοποιούνταν η φήμη/επιρροή της, είχε σαν αποτέλεσμα την οικονομική ευρωστία της ΕΠΕ (θα αναλυθεί λεπτομερώς στον οικονομικό απολογισμό που θα προηγηθεί των επικείμενων εκλογών) και την δυνατότητά της να υποστηρίξει δραστηριότητες (υποστήριξη Κλινικών Μονάδων, υποτροφίες, κλπ) που θα αναφερθούν παρακάτω.

5. Πραγματοποίηση 3 πετυχημένων Πανελληνίων Συνεδρίων (26ο-28ο) τόσο από άποψη αριθμού συμμετεχόντων όσο και από ποιότητα προγράμματος.Θεσμοθέτηση και εφαρμογή του περιορισμού σε μέχρι 2 συμμετοχές (ομιλίες ή/και προεδρεία) σε δορυφορικά συμπόσια των μελών της ΕΠΕ.

6. Υποστήριξη των Μονάδων: α) Πνευμονικής Αποκατάστασης για πρώτη φορά με άμεση χρηματοδότηση. β) Κυστικής Ίνωσης, Καρκίνου και Φυματίωσης  έμμεσα μέσω της προκήρυξης υποτροφιών κλινικού έργου, για πρώτη επίσης φορά.

7. Υποτροφίες: Δόθηκαν συνολικά 17 υποτροφίες χρηματοδοτούμενες από την ΕΠΕ σε σύγκριση με 9 κατά την περίοδο του προηγουμένου ΔΣ και 8 του προ-προηγούμενο ΔΣ της ΕΠΕ. Επίσης, το παρόν ΔΣ αναγνωρίζοντας τις ανάγκες που θέτει η σύγχρονη πραγματικότητα εισήγαγε στον ήδη επιτυχημένο θεσμό των Ερευνητικών Υποτροφιών και των Υποτροφιών Κλινικής Αριστείας ένα        νέο είδος ετήσιων Υποτροφιών Κλινικού Έργουσε ειδικευμένους             πνευμονολόγους, όπου καλούνταν οι ενδιαφερόμενοι Διευθυντές Πνευμονολογικών Κλινικών από όλη την Ελλάδα που έχουν ειδικό         ενδιαφέρον στα γνωστικά αντικείμενα που εκάστοτε καθορίζονταν (φυματίωση, καρκίνος, κυστική ίνωση, κλπ) να υποβάλλουν σχετική αίτηση  στο ΔΣ της ΕΠΕ για να υπαχθούν στο πρόγραμμα δηλώνοντας τις ανάγκες σε προσωπικό και την εκπαιδευτική τους δυνατότητα. Οι υποτροφίες χορηγούνταν κατόπιν γραπτών εξετάσεων που πραγματοποιούνταν στα γραφεία της ΕΠΕ στο Νοσοκομείο «Η Σωτηρία» με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και κριτήριο επιλογής είχαν την επίδοση στις γραπτές εξετάσεις. Καλύφθηκαν επίσης έξοδα συμμετοχής πνευμονολόγων στο συνέδριο της ERS, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων.

8. Επιστημονικές Εκδηλώσεις (εκτός από τα Πανελλήνια Συνέδρια): α) Συνέχιση των ήδη υπαρχόντων: Refreshing Course για τους τελειόφοιτους ειδικευόμενους, Καμπάνια «Πρόσεξε τα πνευμόνια σου σαν τα μάτια σου», Πρόγραμμα «Υγεία για όλους», Πρόγραμμα «Παρακολουθώ το Άσθμα μου», Εκστρατεία «Αναπνέω» στα ακριτικά νησιά, Μετεκπαιδευτικά Σεμινάρια Σωτηρίας, Συμμετοχή στον Μαραθώνιο και το πρόγραμμα «Μεγαλώνουμε με Υγεία» (εξασφάλιση υποτροφίας 15000 ευρώ από την Pfizer μετά από απαίτηση, διότι δεν μπορεί να περνάνε μέσω της ΕΠΕ χορηγίες για δράσεις με μεγάλα χρηματικά ποσά της τάξης των 300.000 ευρώ, όπως πέρασαν μέσω της ΕΠΕ στο άμεσο παρελθόν, και να μην υπάρχει πρόβλεψη ώστε κάποια χρήματα να μένουν στο ταμείο της ΕΠΕ και να διατίθενται από την ΕΠΕ για τις άλλες δράσεις της), Εκπαιδευτικά Σεμινάρια από την Ομάδα Διακοπής Καπνίσματος, Προπαρασκευαστικά σεμινάρια για τις εξετάσεις Hermes της ERS, Οργάνωση Σεμιναρίων για το Άσθμα γενικά καθώς και για το Σοβαρό Άσθμα, Εκδηλώσεις από την Επιτροπή Νοτιοδυτικής Ελλάδος (ΕΝΔΕ) της ΕΠΕ και Σεμινάρια για τη ΧΑΠ. β) Νέες Εκδηλώσεις: Εκδηλώσεις πανελλαδικά με τίτλο «Η Πνευμονολογία κοντά στον Πνευμονολόγο», Σεμινάρια Υπερήχων Θώρακα, Εκδηλώσεις της Ομάδας Εντατικής Θεραπείας και Σεμινάρια Καρκίνου Πνεύμονα και Επεμβατικής Πνευμονολογίας.

9. Συγγραφή Κατευθυντήριων, Εθνικών Οδηγιών και Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων για τη ΧΑΠ.

10. Πρόσληψη πνευμονολόγων στα ΤΕΠ. Παρότι αυτονόητο, το Υπουργείο Υγείας μας είχε αρχικά αγνοήσει.

11. Συμμετοχή της ΕΠΕ σε Επιτροπές του Κράτους/Κυβέρνησης που πριν ήμασταν απόντες: Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας για τα καπνικά προϊόντα, Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τις Λοιμώδεις Νόσους.

12. Συμμετοχή της ΕΠΕ σε Ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενα Προγράμματα (π.χ.,  Joint Action for Tobacco Control).

13. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, το ΔΣ της ΕΠΕ άμεσα ανάρτησε στο site μας πλήθος πληροφοριών και οδηγιών τόσο για τα μέλη μας όσο και για την κοινότητα, διοργάνωσε 4 διαδικτυακά μαθήματα (webinar), συμμετείχε σε συζητήσεις/συνεντεύξεις σε όσο δυνατόν περισσότερα ΜΜΕ μας δόθηκε ευκαιρία, προβάλλοντας και εξαίροντας το ρόλο των μελών μας νοσοκομειακών και ιδιωτών στην αντιμετώπιση της πανδημίας, κάλεσε τους πιστοποιημένους δημοσιογράφους υγείας των διαφόρων ΜΜΕ, αφενός να επικοινωνούν με την ΕΠΕ για να λαμβάνουν ενημερώσεις και απαντήσεις στα ερωτήματά τους και αφετέρου να δημοσιοποιούν όσα η ΕΠΕ τους κοινοποιεί, και έκανε ενέργειες προς το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ για την πιστοποίηση της καταλληλότητας και την εξασφάλιση επάρκειας των μέσων ατομικών προστασίας των υγειονομικών.

Μεταξύ πολλών άλλων οδηγιών και συστάσεων που δημοσιοποίησε το ΔΣ στα μέλη μας μέσω του site της ΕΠΕ ήταν και οι συστάσεις για τις σπιρομετρήσεις κατά το άνοιγμα της κοινωνίας μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Μερικοί συνάδελφοι εξέφρασαν αντιρρήσεις και έκαναν άσχημα/επιτιμητικά σχόλια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θεωρώ τις επικρίσεις αυτές τελείως άδικες και λανθασμένες για το επιστημονικό και ηθικό βάρος του παρόντος ΔΣ. Προφανώς μπορεί να υπάρχουν αντιρρήσεις, δεν είναι δυνατόν όλα τα πάνω από 1000 μέλη μας να συμφωνούν. Ωστόσο η ΕΠΕ πήρε την ευθύνη με γνώμονα το συμφέρον των συναδέλφων και των ασθενών και ανακοίνωσε θέση/σύσταση για τις σπιρομετρήσεις ακόμα και πριν την ERS, με πρόθεση βέβαια αναθεώρησης αυτής της σύστασης ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, όπως και έκανε. Καλό δε είναι, μερικοί συνάδελφοι να μην θεωρούν ότι τα ξέρουν όλα.

Ο ΕΟΦ έκανε δεκτό το αίτημα της ΕΠΕ να υπάρξει άρση του περιορισμού των συμμετεχόντων γιατρών σε Διεθνή Συνέδρια που γίνονται διαδικτυακά λόγω της πανδημίας, μεταξύ αυτών και του επικείμενου Συνεδρίου της ERS. Λόγω της οικονομικά συμφέρουσας για τις φαρμακευτικές εταιρείες συμμετοχής των γιατρών σε τέτοια Συνέδρια, στόχος της ΕΠΕ είναι να εγγραφούν και να παρακολουθήσουν τα προσεχή Διεθνή Συνέδρια όλοι οι έλληνες πνευμονολόγοι.  

Αυτά που προσπαθήσαμε/δουλέψαμε αλλά δεν απέδωσαν πλήρως τα αναμενόμενα μέχρι τώρα

1. Το ΔΣ της ΕΠΕ έκανε πλήθος παρεμβάσεων, γραπτών και προφορικών, σχετικές με τις θέσεις και τα αιτήματά μας προς το Υπουργείο Υγείας, το ΚΕΣΥ, τον ΕΟΠΥΥ, τον ΠΙΣ, το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ), την ΗΔΙΚΑ και τα Ασφαλιστικά ταμεία. Στο επισυναπτόμενο κείμενο συνοψίζονται μερικές από τις κατά καιρούς προβληθείσες θέσεις μας και τα αιτήματά μας προς τους ανωτέρω θεσμούς του κράτους (Κείμενο 1). Αρκετά από τα αιτήματα αυτά βρήκαν ανταπόκριση, συνήθως μετά από μεγάλη προσπάθεια, άλλα όμως όχι.

2. Τα άμεσα αιτήματα της ΕΠΕπεριέχονταν σε επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας (επισυνάπτεται Κείμενο 2) την οποίατου παρέδωσα προσωπικά και αφού τη διάβασε είπε ότι συμφωνεί με τα θέματα που εκθέτουμε στην επιστολή και υποσχέθηκε να μας συμβουλευτεί ως προς την υλοποίησή τους (ομολογώ ότι θα νιώσω μεγάλη έκπληξη και χαρά αν γίνει).

3. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια συντονισμού των ενεργειών μας με το ΔΣ της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας (ΕΠΝΕΛ) για εργασιακά θέματα μέσω κοινής δράσης και το πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό αφού τα περισσότερα αιτήματά μας προς τους διαφόρους φορείς του κράτους έγιναν από κοινού. Δυστυχώς δεν συμφωνήσαμε με την ΕΠΝΕΛ στο θέμα των συνεδρίων που πραγματοποιεί, επειδή η ΕΠΕ θεωρεί ότι η ΕΠΝΕΛ είναι επαγγελματικό σωματείο που έχει ιδρυθεί με ενέργειες της ΕΠΕ για να φροντίζει τα επαγγελματικά/εργασιακά θέματα των πνευμονολόγων και πρέπει να πραγματοποιεί συνέδρια με τέτοιο περιεχόμενο και όχι καθαρού επιστημονικού ενδιαφέροντος που είναι αρμοδιότητα της ΕΠΕ.

4. Προσπαθήσαμε να αναβαθμίσουμε ηλεκτρονικά την ΕΠΕ μέσω της βελτίωσης του site της και των υπηρεσιών που παρέχει. Συγκεκριμένα προσπαθήσαμε να ενταχθεί σύστημα on-line διαβούλευσης στο site της ΕΠΕ μεταξύ των μελών της ΕΠΕ για θέματα που θα θέτει το ΔΣ προς διαβούλευση, να δημιουργηθεί ηλεκτρονικό αρχείο μελών, να δίδεται η δυνατότητα διαδικτυακής πληρωμής της συνδρομής των μελών μέσω του site και να γίνει εφικτή η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις εκλογές. Τα τρία πρώτα είναι στη φάση της δημιουργίας τους από την εταιρεία LogicOne, ενώ για την εισαγωγή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας απαιτείται αλλαγή του καταστατικού της ΕΠΕ.

 5. Αποφασίσαμε η ΕΠΕ να χρηματοδοτήσει διαφημιστική καμπάνια για να  προβληθεί το έργο του πνευμονολόγου και της ειδικότητάς μας μέσω των ΜΜΕ και βρισκόμαστε σε επίπονες συζητήσεις με αρκετές εταιρείες επικοινωνίας κατόπιν ανοιχτού διαγωνισμού, δεδομένου ότι το κόστος είναι αρκετά μεγάλο για την ΕΠΕ.


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΕ 2017-2020

Πρόεδρος: Ζακυνθινός  Σπυρίδων

Αντιπρόεδρος: Κουλούρης Νικόλαος

Γενικός Γραμματέας: Κατής Κωνσταντίνος

Ταμίας: Μόσχος Χαράλαμπος

Αναπληρωτής Γραμματέας: Λουκίδης Στυλιανός

Μέλη: Τουμπής Μιχάλης/ Μπούρος Δημοσθένης