Loading...
 

Υπεύθυνοι της Ομάδας: Εμμανουήλ Φίλιππος - Κοντοπύργιας Γεώργιος 

 • Τρίτη 22 Οκτ 2019

  Η Μαδρίτη φιλοξένησε φέτος το συνέδριο της ERS, όπου κάθε χρόνο προσφέρεται βήμα στην έρευνα, καλή κλινική πρακτική και τις καινοτόμες τεχνολογίες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι διαλέξεις και ερευνητικές παρουσιάσεις της επεμβατικής πνευμονολογίας.

  Σε κεντρική συνεδρία με βιντεοσκοπημένες βρογχοσκοπήσεις παρουσιάστηκαν νέες τεχνικές για την αντιμετώπιση της χρόνιας βρογχίτιδας με bronchial rheoplasty και targeted lung denervation.
  Η bronchial rheoplasty (σύστημα Rheox©) στοχεύει το βρογχικό βλεννογόνου των ασθενών με χρόνια βρογχίτιδα και σημαντική απόχρεμψη πτυέλων. Ο ενδοσκοπικός καθετήρας αποδίδει ηλεκτρική ενέργεια (χωρίς μετατροπή σε θερμική) στο βρογχικό βλεννογόνο, λείες μυικές ίνες και υποβλεννογόνιους αδένες, με στόχο την απόπτωση ως τη βασική μεμβράνη. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται σημαντικά ο αριθμός των υποβλεννογόνιων βλεννοπαραγωγών αδένων. Η μέθοδος δοκιμάζεται σε πολυκεντρική κλινική μελέτη σκοπιμότητας με 30 ασθενείς. Τα δεδομένα και το video παρουσιάστηκαν από τον Α. Valipour (Βιέννη, Αυστρία). Οι επιπλοκές της μεθόδου δεν ήταν συχνές (1 πνευμονία, 1 παρόξυνση ΧΑΠ και 1 επεισόδιο ρίκνωσης του βλεννογόνου). Οι βιοψίες μετά την παρέμβαση έδειξαν πράγματι μείωση των βλεννοπαραγωγών αδένων και η ποιότητα ζωής των ασθενών (όπως μετρήθηκε από τα ερωτηματολόγια SGRQ και CAT) βελτιώθηκε σημαντικά (- 14.6 και – 7.9 αντίστοιχα).

  Αναλυτικά τα "Νεότερα δεδομένα στην Επεμβατική πνευμονολογία όπως παρουσιάστηκαν στο διεθνές συνέδριο της European Respiratory Society- Μαδρίτη, 2019", μπορείτε να τα διαβάσετε από εδώ

   
 • Παρασκευή 06 Σεπ 2019

  Στα πλαίσια της World Lung Cancer Day (1/8/2019), η WABIP προχώρησε στην ηλεκτρονική κυκλοφορία ενός e-book με σημαντικές δημοσιεύσεις σχετικές με τον καρκίνο του πνεύμονα και την επεμβατική πνευμονολογία. Κάθε άρθρο συνοδεύεται από σχολιασμό από έγκριτους συναδέλφους του χώρου από όλο τον πλανήτη.

  Το link του e-book είναι: 

  https://cdn.wabip.com/downloads/WABIP_Lung_Cancer_&_IP-Year_in_Review_2019.pdf

  Μια πραγματικά αξιόλογη διεθνής προσπάθεια που συνοψίζει ένα μεγάλο κομμάτι έρευνας στη διάγνωση και σταδιοποίηση του καρκίνου του πνεύμονα. 

   
 • Τετάρτη 24 Ιούλ 2019

  Το φετινό ευρωπαϊκό συνέδριο της Ευρωπαϊκής εταιρίας επεμβατικής πνευμονολογίας (ECBIP 2019) έλαβε χώρα στην όμορφη πόλη του Dubrovnik, στην Κροατία. Μία πλειάδα επεμβατικών πνευμονολόγων από όλο τον κόσμο συμμετείχε στην παρουσίαση ομιλιών και ερευνητικών εργασιών με θέμα τη βρογχοσκόπηση, τη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα, των νοσημάτων του υπεζωκότα κ.α.
  Η διάγνωση των περιφερικών όζων αποτέλεσε ένα από τα κεντρικά θέματα.

  Παρουσιάστηκαν τα τελευταία δεδομένα από τις μελέτες ελέγχου του πληθυσμού για τον καρκίνο του πνεύμονα, με τα δεδομένα ογκομετρίας όζου (volumetry) και μέτρησης διπλασιασμού όγκου της μελέτης NELSON. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι προηγμένες τεχνικές πλοηγούμενης διαβρογχικης βιοψίας για περιφερικές βλάβες.

   
 • Τετάρτη 10 Απρ 2019

  Η διαδερμική κρυοθεραπεία έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία περιφερικών καρκινωμάτων του πνεύμονα με επιτυχία. Εξέλιξη της μεθόδου αποτελεί η βρογχοσκοπική κρυοθεραπεία μέσω καθετήρα. Η μελέτη εξέτασε την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της μεθόδου σε ζωικό μοντέλο (ex vivo πνεύμονες), με μέτρηση της θερμοκρασίας ως 1.8 cm από το κρυόδιο. Η συνολική ακτίνα δράσης του κρυοδίου έφτασε τα 35 mm.

  Link: https://www.karger.com/Article/Abstract/494142

   
 • Τετάρτη 10 Απρ 2019

  Η συμβατική διαβρογχική βιοψία έχει χαμηλή διαγνωστική ακρίβεια στις διάμεσες πνευμονοπάθειες και τους περιφερικούς πνευμονικούς όζους λόγω του μικρού μεγέθους και της σύνθλιψης του ιστολογικού δείγματος. Η διαβρογχική κρυοβιοψία προσφέρει σημαντική βελτίωση στην τεχνική της λήψης, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας του δείγματος.  Ο ακτινωτός υπέρηχος (radial EBUS) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθοδηγήσει την κρυοβιοψία, επιτρέποντας την αποφυγή των αγγείων, με μείωση του κινδύνου αιμορραγίας.  Άρθρο ανοικτής πρόσβασης.

  Link: http://jtd.amegroups.com/article/view/25241/19848

   
 • Πέμπτη 28 Φεβ 2019

  Το συγκεκριμένο άρθρο ανασκόπησης αναλύει τις διαθέσιμες μεθόδους για τη διαγνωστική προσέγγιση των περιφερικών πνευμονικών όζων. Παρουσιάζεται η μεθοδολογία και διαγνωστική ακρίβεια  του radial EBUS, virtual bronchoscopy, electromagnetic navigation, BTPNA, Cone beam CT και της Ρομποτικής βρογχοσκόπησης. Τέλος, υπάρχει αναφορά στην ενδοσκοπική θεραπευτική προσέγγιση των περιφερικών όζων.

  Link:https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/abstract/10.1055/s-0038-1676775

   
 • Πέμπτη 28 Φεβ 2019

  Η μέθοδος Next-generation sequencing (NGS) για ανίχνευση μεταλλάξεων στο γονιδίωμα των καρκινικών κυττάρων έχει αλλάξει δραματικά τη γνώση για τα νεοπλάσματα του πνεύμονα. Στα δείγματα από EBUS TBNA συνήθως πραγματοποιείται σε block παραφίνης. Σε αυτή την πρόσφατη μελέτη, διερευνήθηκε το ενδεχόμενο αξιοποίησης των κυτταρολογικών πλακιδίων για ανάλυση NGS σε 67 ασθενείς. Έγινε σύγκριση block παραφίνης και πλακιδίων για ανάλυση με το σύστημα  TruSeq Amplicon Cancer Panel. Η συνολική ποσότητα DNA ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από τα πλακίδια παρά από τα block.  (mean 1,740 vs. 434 ng; p = 0.001). Η χρήση των πλακιδίων μαζί με το block παραφίνης βελτίωσε την ικανότητα για μοριακό έλεγχο σε 62/67 (92.5%) των περιπτώσεων. Συμπερασματικά, οι συγγραφείς προτείνουν τη χρήση των EBUS TBNA πλακιδίων για NGS.

  Link: https://www.karger.com/Article/Abstract/495661

   
 • Τετάρτη 30 Ιαν 2019

  Diagnostic Yield of Combined Pulmonary Cryobiopsies and Electromagnetic Navigation in Small Pulmonary Nodules: Σκοπός της μελέτης ήταν να εξετάσει τη διαγνωστική ακρίβεια της διαβρογχικής κρυοβιοψίας με ηλεκτρομαγνητική καθοδήγηση (EMN) έναντι συμβατικών διαβρογχικών βιοψίων με ΕΜΝ σε πνευμονικούς όζους
  Άρθρο ανοικτής πρόσβασης. 

   
 • Τετάρτη 30 Ιαν 2019

  Randomized controlled trial to evaluate the utility of suction and inner-stylet of EBUS-TBNA for mediastinal and hilar lymphadenopathy: Τυχαιοποιημένη μελέτη για τη χρήση στυλεου (stylet) ή/και αναρρόφησης με σύριγγα κατά την παρακέντηση λεμφαδένων με EBUS-ΤΒΝΑ. Οι συγγραφείς καταλήγουν ότι η χρήση του στυλεου δεν επηρεάζει σημαντικά τη λήψη κυτταρολογικών δειγμάτων. Όμως, η χρήση αναρρόφησης βελτίωσε σημαντικά τη λήψη ιστολογικών δειγμάτων (core biopsy).

  Άρθρο ανοικτής πρόσβασης (open access). 

   
 • Τρίτη 11 Δεκ 2018

  Πρόκειται για πολυκεντρική αναδρομική μελέτη για την αποτελεσματικότητα της  χρήσης μονόδρομων ενδοβρογχικών βαλβίδων στην εμμένουσα διαφυγή αέρα από βρογχοπλευρικό συρίγγιο. Ο εντοπισμός του βρόγχου-στόχου έγινε με αεροθάλαμο fogarty. Σε 67 ασθενείς τοποθετήθηκαν βαλβίδες, με πλήρη ύφεση της διαφυγής σε 88%.

  Link: http://jtd.amegroups.com/article/view/24924

   
25 Αντικείμενα. Σελίδα 1/3
1 2 3