Loading...
 

Υπεύθυνοι της Ομάδας : Λουκέρη Αγγελική - Μανίκα Αικατερίνη

 Οδηγίες Σχετικά Με Την Λοίμωξη COVID-19 Kαι Tην Φυματίωση Από Την Ομάδα Φυματίωσης Της ΕΠΕ
Η Επιστημονική Ομάδα Φυματίωσης της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας παρέχει χρήσιμες οδηγίες  σε ασθενείς με φυματίωση σχετικά με τη λοίμωξη Covid - 19.
Οδηγίες ΟμάδαςΠαγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης, 24 Μαρτίου 2020
Η 24η Μαρτίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για τη Φυματίωση, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις καταστροφικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της φυματίωσης. Η Ομάδα Φυματίωσης της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας σας ενημερώνει με σχετική ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης.
Η ανακοίνωση της ομάδαςΠαγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης 2019Εκδήλωση της ΕΠΕ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης 2019

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Φυματίωσης 2019 (24 Μαρτίου 2019), η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και η Ομάδα Εργασίας της Φυματίωσης εξέδωσαν Δελτίο Τύπου και πραγματοποίησαν εκδήλωση την Πέμπτη 21 Μαρτίου στο Μουσείο «Η Σωτηρία» για να τιμήσουν την μέρα αυτή.

Η παγκόσμια ημέρα φυματίωσης, είναι ημέρα ενημέρωσης του κοινού για την παγκόσμια επιδημία της φυματίωσης αλλά και ημέρα ευαισθητοποίησης γύρω από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και τα προβλήματα που μας εμποδίζουν να εξαλείψουμε αυτή την καταστροφική νόσο. Φέτος το μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είναι «Ήρθε η ώρα!»

Ήρθε η ώρα για ενεργητική αναζήτηση και θεραπεία της ενεργού και λανθάνουσας φυματίωσης.

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου μπορείτε να το διαβάσετε από εδώ

 Την εκδήλωση μπορείτε να την δείτε στο κανάλι της ΕΠΕ στο YouTube από το ακόλουθο link:https://www.youtube.com/watch?v=eLs0q_qs4cA&t=2775sΠαγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης 2018

Εκδήλωση της ΕΠΕ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης 2018

 

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Φυματίωσης 2018 (24 Μαρτίου 2018), η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και η Ομάδα Εργασίας της Φυματίωσης εξέδωσαν Δελτίο Τύπου και πραγματοποίησαν εκδήλωση την Πέμπτη 22 Μαρτίου στο Μουσείο «Η Σωτηρία» για να τιμήσουν την μέρα αυτή.

Η φετινή καμπάνια του ΠΟΥ έχει ως τίτλο «Αναζητούνται ηγέτες για την καταπολέμηση της φυματίωσης», στοχεύοντας στο να δεσμεύσει πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς, ασθενείς και επαγγελματίες υγείας, σε μία από κοινού συντονισμένη προσπάθεια για την εξάλειψη της νόσου.

Στο Δελτίο Τύπου τονίστηκε ότι "Η έλλειψη ενιαίου και οργανωμένου αντιφυματικού προγράμματος έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική υποδήλωση της φυματίωσης, ανεπάρκεια οργανωμένων δομών για την πρόληψη και αντιμετώπισή της και κατάλληλων χώρων για τη νοσηλεία των ασθενών με ανθεκτικές μορφές" ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα προς του αρμόδιους, παραμένει αναξιοποίητο το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ως εργαλείο για την αξιόπιστη αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας της νόσου στη χώρα μας.

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου μπορείτε να το δείτε από εδώ

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό, ο πρώην Ευρωβουλευτής κ. Μανώλης Γλέζος, ο Υποδιοικητής του Νοσοκομείου «Η Σωτηρία» κ. Αντώνιος Κουφάκης, ο Αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Αγάπιος Τερζίδης, ο Πρόεδρος της ΕΠΕ κ. Σπυρίδων Ζακυνθινός, ο Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Μυκοβακτηριδίων κ. Ευάγγελος Βογιατζάκης, ο Διευθυντής του Αντιφυματικού Ιατρείου του ΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» κ. Απόστολος Παπαβασιλείου και ο Πρόεδρος του Μουσείου κ. Φώτης Βλαστός.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με μαρτυρίες ασθενών που νίκησαν τη νόσο και με την προβολή ενημερωτικού βίντεο, μικρού μεγέθους, αναφορικά με την φυματίωση και ολοκληρώθηκε με ζωντανή μουσική αφιερωμένη στα ρεμπέτικα τραγούδια της φυματίωσης.Τέλος, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι μετά από πρωτοβουλία των Συντονιστών της Ομάδας Φυματίωσης φωταγωγήθηκαν με κόκκινο χρώμα τα Προπύλαια των Αθηνών, το Δημαρχείο των Ιωαννίνων και η κεντρική γέφυρα της πλατείας των Τρικάλων τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης 2018 με στόχο την ευαισθητοποίηση για την ανάληψη δράσης κατά της φυματίωσης.


Προπύλαια Αθηνών, Σάββατο 24 Μαρτίου 2018


 
Το Δημαρχείο των Ιωαννίνων, Σάββατο 24 Μαρτίου 2018Η γέφυρα στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων, Σάββατο 24 Μαρτίου 2018
ΔΡΑΣΕΙΣ 2014-2017
Στρογγυλό Τραπέζι της Ομάδας Εργασίας της Φυματίωσης, Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Στο πλαίσιο των εργασιών του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου των Επισκεπτών Υγείας – ΠΣΕΥ θα πραγματοποιηθεί από την Ομάδα Φυματίωσης της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017 Στρογγυλό Τραπέζι με τίτλο: «Η Φυματίωση ως Λοιμώδες Μεταδοτικό Νόσημα και ο Επισκέπτης Υγείας. Που & Πώς εμπλέκεται;».

Το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Επισκεπτών Υγείας θα πραγματοποιηθεί στις 20 - 22 Οκτωβρίου 2017 στην Αθήνα, στο Ευγενίδειο Ιδρυμα.

15:00-17:00 ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ: H ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ ΩΣ ΛΟΙΜΩΔΕΣ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟ ΝΟΣΗΜΑ ΚΑΙ Ο ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ. ΠΟΥ & ΠΩΣ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ;

Προεδρείο: Μ. Τουμπής, Π. Σωτηροπούλου

Εισηγητές:

Επιδημιολογικά και νεότερα πρωτόκολλα για τους επαγγελματίες υγείας

Σ. Τσικρικά

Μεθοδολογικά εργαλεία στη διαχείριση του ασθενούς με λοιμώδες μεταδοτικό νόσημα (φυματίωση) στην Κοινότητα

Π. Σωτηροπούλου

Φυματίωση και ειδικοί πληθυσμοί

Χ. Μπότση

Συστηματικός έλεγχος και θεραπεία λανθάνουσας φυματίωσης σε ομάδες υψηλού κινδύνου

Δ. Περηφάνου

Εμπειρία απο το Αντιφυματικό Τμήμα του ΓΝΝΘΑ

Β. Αδαμίδη

Αναλυτικά το Πρόγραμμα του συνεδρίου μπορείτε να το βρείτε από εδώ
Δελτίο Τύπου ΕΠΕ & ΚΕΕΛΠΝΟ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης 2017
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στο πλαίσιο της  Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Φυματίωσης 2017 (24 Μαρτίου 2017), η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) πραγματοποίησαν κοινή Συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 23 Μαρτίου στο Μουσείο «Η Σωτηρία».

Και από τους δυο φορείς, τονίστηκε το φαινομενο της υποδήλωσης της νόσου, η έλλειψη εθνικου προγράμματος για τη φυματίωση, καθώς και η υποστελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό του προσωπικού που εργάζεται για τη φυματίωση.


Παράλληλα, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι μετά από πρωτοβουλία των συντονιστριών της Ομάδας Φυματίωσης, σήμερα με αιγίδα ΚΕΔΕ (Κεντρικη Ένωση Δήμων Ελλάδας) θα φωταγωγηθούν όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης 2017.        

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ το Δελτίο Τύπου

Η Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τη Φυματίωση

 

Την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) συμμετείχε στη συνεδρίαση της Διαρκούς  Επιτροπής  Κοινωνικών Υποθέσεων της  Βουλής των Ελλήνων, υπό την Προεδρία του κ. Νίκου Μανιού με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Η αντιμετώπιση της φυματίωσης στην Ελλάδα».

Στη συνεδρίαση παρέστησαν, ο κ. Ανδρέας Ξανθός, Υπουργός Υγείας, ο κ. Ιωάννης Μπασκόζος, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας και συνολικά 51 βουλευτές από όλα τα κόμματα. Aπό το ΔΣ της ΕΠΕ μετείχαν ο Πρόεδρος κ. Μιχάλης Τουμπής και ο κ. Νικόλαος Κουλούρης. Επίσης μετείχαν οι επικεφαλείς της Ομάδας Φυματίωσης κα Σταματούλα Τσικρικά και κα Χρυσούλα Μπότση, ο Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Μυκοβακτηριδίων κ. Ευάγγελος Βογιατζάκης, και ο Διευθυντής του Αντιφυματικού Ιατρείου του ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» κ. Απόστολος Παπαβασιλείου. Επιπλέον συμμετείχαν η κα Σήλια Λέμμαν, από το ΚΕΘΕΑ και η Ουρανία Καλκούνη, εκπρόσωπος του ΚΕΕΛΠΝΟ. Α΄ Εισήγηση ΕΠΕ

Η κύρια εισήγηση της ΕΠΕ, που έγινε από το πρόεδρο κ. Μ. Τουμπή, πλαισιωμένη από επιμέρους εισηγήσεις των υπόλοιπων μετεχόντων, εμπεριείχε συνοπτικά τα ακόλουθα:  

Παρουσίαση της ΕΠΕ

Η ΕΠΕ αποτελεί τον κατεξοχήν επιστημονικό φορέα της Πνευμονολογίας και Φυματιολογίας στην Ελλάδα. Είμαστε από τις λίγες στο κόσμο ειδικότητες που διατηρούμε και το τίτλο της Φυματιολογίας, για λόγους συμβολικούς, ιστορικούς και συνεχούς επαγρύπνησης για τη φυματίωση. Η ΕΠΕ εδρεύει στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», που αποτελεί το διαχρονικό κέντρο του αντιφυματικού αγώνα στην Ελλάδα.

Μπορείτε να βρείτε από εδώ αναλυτικά τα Πρακτικά της συνεδρίασης της Διαρκούς  Επιτροπής  Κοινωνικών Υποθέσεων της  Βουλής των Ελλήνων  με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Η αντιμετώπιση της φυματίωσης στην Ελλάδα». 


ΠΑΡΟΝΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ –ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΕΠΕ ΚΑΙ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

 

Η εξέταση Quantiferon στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
Τετάρτη 08 Φεβ 2017

Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας με επικεφαλείς τις Συντονίστριες της Ομάδας Φυματίωσης κα Χρυσούλα Μπότση και κα Σταματούλα Τσικρικά, η εξέταση Quantiferon  μπορεί να συνταγογραφείται από τους πνευμονολόγους στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση (www.e-prescription.gr) και να καλύπτεται μέσω ΕΟΠΠΥ. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και η Επιστημονική Ομάδα Φυματίωσης θα εντείνουν τις προσπάθειες τους και θα διευρύνουν την συνεργασία τους με τους αρμόδιους φορείς για την καταγραφή και επεξεργασία των συνταγογραφούμενων μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αντιφυματικών φαρμάκων.

 

Δελτίο Τύπου Συνάντησης στη Βουλή των Ελλήνων για τη Φυματίωση

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) πραγματοποίησε συνάντηση την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016, και ώρα 12.30΄στη Βουλή των Ελλήνων με τον Α΄Αντιπρόεδρο της Βουλής, κ. Αναστάσιο Κουράκη και τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Νικόλαο Μανιό,  με θέμα την καταγραφή των προβλημάτων και την κατάθεση προτάσεων για την αντιμετώπιση της Φυματίωσης στην Ελλάδα.

Στη συνάντηση κατατέθηκαν οι προτάσεις της ΕΠΕ και οι απαραίτητες δράσεις για την αντιμετώπιση της φυματίωσης στην Ελλάδα καθώς αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα:

 • Επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Φυματίωση (2007)
 • Εκσυγχρονισμός και ενδυνάμωση της επιδημιολογικής επιτήρησης της φυματίωσης, συμπεριλαμβανομένης και της πολυανθεκτικής μορφής της
 • Επικαιροποίηση του Δικτύου Εργαστηριακής Διάγνωσης της Φυματίωσης
 • Δωρεάν χορήγηση της αντιφυματικής αγωγής
 • Διαμόρφωση εθνικών πρωτοκόλλων ελέγχου της φυματίωσης και διερεύνησης του περιβάλλοντος, με έμφαση στις φυλακές και στα κέντρα πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης αλλά και φιλοξενίας προσφύγων μεταναστών όπως και στις μεταναστευτικές κοινότητας
 • Εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, του κοινού και των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού με ειδικά πολιτισμικά προσαρμοσμένα προγράμματα πρόληψης.
 • Απρόσκοπτη διαθεσιμότητα και πρόσβαση σε όλα τα αντιφυματικά φάρμακα 
 • Εισαγωγή νέων αντιφυματικών φαρμάκων
 • Ενίσχυση Αντιφυματικών Ιατρείων και δυνατότητα εφαρμογής της άμεσα επιβλεπόμενης βραχυχρόνιας θεραπείας (DOTS)
 • Δημιουργία Μονάδας Πολυανθεκτικής Φυματίωσης στη Θεσσαλονίκη
 • Ενίσχυση της  Μονάδας Πολυανθεκτικής Φυματίωσης  στο Νοσοκομείο  «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»
 • Ανακατασκευή της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων στο Νοσοκομείο  «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» για τη νοσηλεία ασθενών με φυματίωση
 • Ενίσχυση και αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μυκοβακτηριδίων
 • Διαμόρφωση σαφούς και καθορισμένου νομικού πλαισίου για την αντιμετώπιση ασθενών με μεταδοτική φυματίωση (απομόνωση, εξασφάλιση συμμόρφωσης)

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ το Δελτίο ΤύπουΠαγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης 2016

H Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και η Ομάδα Εργασίας της Φυματίωσης εξέδωσαν Δελτίο Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης, 24 Μαρτίου 2016.

Στις 24 Μαρτίου του 1882 ο Robert Koch ανακοίνωσε την ανακάλυψη του αιτίου της φυματίωσης. Σε ανάμνηση λοιπόν εκείνης της ημέρας, η 24η Μαρτίου καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Ένωση κατά της Φυματίωσης και των Νόσων του Αναπνευστικού Συστήματος ως Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης. Η καθιέρωση αυτή αποσκοπεί στην ενημέρωση, στην ευαισθητοποίηση και στην ανάληψη δράσεως κατά της φυματίωσης σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Η Παγκόσμια Ημέρα για τη Φυματίωση  βρίσκει την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, να διεκδικεί τώρα  πρόσβαση στη διάγνωση, στον έλεγχο και στη θεραπεία για όλους όσους το χρειάζονται.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ το Δελτίο Τύπου.


Τροποποίηση Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών Παιδιών & Εφήβων 2015 –Αντιφυματικός Εμβολιασμός

Την επιστολή μπορείτε να την διαβάσετε από εδώ


ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΦΥΜΑΤΙΝΗΣ

Σε επικοινωνία που είχε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και η Ομάδα Φυματίωσης της ΕΠΕ με το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ σχετικά με την έλλειψη φυματίνης για τον έλεγχο φυματικής λοίμωξης στον ελλαδικό χώρο, ο υπεύθυνος του τμήματος του Παστέρ για την φυματίνη απάντησε ότι η έλλειψη που παρατηρείται οφείλεται σε καθυστερήσεις στην παράδοση του εν λόγω προϊόντος από την παραγωγό εταιρεία Statens Serum Institut (SSI) με έδρα την  Κοπεγχάγη.

Η ΕΠΕ στην επιστολή προς το Ινστιτούτο Παστέρ τόνισε ότι η έλλειψη της φυματίνης  δημιουργεί ένα τεράστιο ζήτημα για την ειδικότητα της Πνευμονολογίας-Φυματιολογίας και ότι οι Πνευμονολόγοι-Φυματιολόγοι γίνονται καθημερινά δέκτες μηνυμάτων συναδέλφων επαγγελματιών υγείας, οι οποίοι δυσκολεύονται πλέον να διαχειριστούν διαγνωστικά ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διαγνωστικά προβλήματα και λανθασμένους θεραπευτικούς χειρισμούς.

Μπορείτε
 να διαβάσετε αναλυτικά εδώ το κείμενο της επιστολής της ΕΠΕ

Καθώς και την απάντηση του ΕΙΠ

Παράλληλα, στάλθηκαν επιστολές στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ:

Υπόψη κα Καραούλη Βασιλικής, Προϊσταμένη  Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας

Υπόψη κα Κύρλεση Αθηνάς, Γενική Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας & Ποιότητας Ζωής


ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΡΟΣ ΕΟΠΥΥ

Οι Συντονίστριες της Επιστημονικής Ομάδας Φυματίωσης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας Φυματίωση στις 24 Μαρτίου 2016 και τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων φυματίωσης σε Ευρωπαϊκό καθώς και σε Παγκόσμιο επίπεδο, με την εμφάνιση των ανθεκτικών μορφών της νόσου να αποτελούν σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας, απέστειλαν επιστολή  προς  τη Γενική Δ/νση Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Υπηρεσιών Υγείας του ΕΟΠΥΥ στη  Δ/νση: Φαρμάκου  υπόψη της  κα Λίτσα Παναγιώτας, Διευθύντριας της Διεύθυνσης Φαρμάκου προκειμένου να επισύρουν  την προσοχή σε δύο σημαντικά για τη χώρα μας προβλήματα.

 Αναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε εδώ την επιστολή προς ΕΟΠΥΥ


ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΡΟΣ ΚΕΔΕ

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και η Ομάδα της Φυματίωσης για τη φετινή «Παγκόσμια Ημέρας Φυματίωσης 2016» απέστειλε επιστολή προς την  Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, υπόψη του Προέδρου της  ΚΕΔΕ  κ. Πατούλη Γεώργιο, με την οποία καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συμπορευτούν και να συμβάλλουν σε μία συλλογική προσπάθεια για την ενημέρωση, πρόληψη, διάγνωση, αντιμετώπιση και θεραπεία της νόσου.

Συγκεκριμένα με την επιστολή αυτή αιτούνται την αρωγή του ΚΕΔΕ για τη φωταγώγηση όλων των δημοτικών μεγάρων της χώρας με στόχο να υποστηριχθεί ακόμη περισσότερο η επιστημονική Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης 2016.

Αναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε εδώ την επιστολή προς ΚΕΔΕ


Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη Θεραπεία της Φυματίωσης στους Ενήλικες 

Τις Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη Θεραπεία της Φυματίωσης στους Ενήλικες στην Ελλάδα (2014), οι οποίες εκπονήθηκαν από ειδικούς και επεξεργάστηκαν από την Ομάδα Εργασίας για τη Φυματίωση- ΚΕΕΛΠΝΟ και το  ΔΣ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας μπορείτε να τις διαβάσετε αναλυτικά εδώ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

*Τις Κατευθυντήριες Οδηγίες επιμελήθηκαν οι: Απόστολος Παπαβασιλείου, Κατερίνα Μανίκα,  Σταματούλα Τσικρικά, Ίρις Καραχάλιου, Ιουλία Μπόσμη, Αιμιλία Τσαρουχά, Μιχάλης Τουμπής .
 

Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη Διάγνωση και Αντιμετώπιση της Φυματίωσης-HIV Λοίμωξης

Τις Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη Διάγνωση και Αντιμετώπιση της Φυματίωσης-HIV Λοίμωξης», οι οποίες εκπονήθηκαν από ειδικούς και επεξεργάστηκαν από την Ομάδα Εργασίας για τη Φυματίωση- ΚΕΕΛΠΝΟ και το  ΔΣ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας μπορείτε να τις διαβάσετε αναλυτικά εδώ: ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

*Τις Κατευθυντήριες Οδηγίες επιμελήθηκαν οι:Χρυσούλα Μπότση και Σταματούλα Τσικρικά

Παρακάτω μπορείτε να δείτε επιπλέον πληροφορίες και στοιχεία για την Φυματίωση:


Μύθοι και αλήθειες

Φυματίωση: Ένα νόσημα που είναι εδώ. 

Ημερίδες και Εκδηλώσεις για τη φυματίωση κατά τη διάρκεια του 2016

Εφαρμοσμένο Κλινικό Φροντιστήριο με θέμα Φυματίωση, 14 Μαΐου 2016
Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών σας προσκαλούν στo Εφαρμοσμένο Κλινικό Φροντιστήριο με θέμα «ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ» το οποίο  θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 και ώρα 15.00-17.00 στην αίθουσα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Β του Ξενοδοχείου DIVANI CARAVEL στο πλαίοσ του 42ου Ετήσιου Πανελληνίου Πνευμονολογικού Συνεδρίου (11-14 Μαΐου 2016).  Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ: Πρόγραμμα.

Επιστημονικό Συμπόσιο: Ο Εθελοντισμός & το Κοινωνικό Φορτίο της Φυματίωσης, 2 Απριλίου 2016


Το Γραφείο Προστασίας Προαγωγής Δημόσιας Υγείας του Δήμου Ναυπλιέων και η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία  σας προσκαλούν στο επιστημονικό συμπόσιο με θέμα: Ο εθελοντισμός και το κοινωνικό φορτίο της φυματίωσης, το Σάββατο 2  Απριλίου 2016στις 19:00 στο Ξενοδοχείο Park στο Ναύπλιο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα βραβευθούν οι εθελοντές που συμμετείχαν στον προληπτικό αντιφυματικό εμβολιασμό. Μπορείτε εδώ να δείτε εδώ το Πρόγραμμα της εκδήλωσης.

 

Σεμινάριο "Φυματίωση και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, 15 Μαρτίου 2016


Μετά το επιτυχημένο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε πέρσι για πρώτη φορά με κοινή  συνεργασίας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και του Δήμου Αθηναίων, μετά  την πρωτοβουλία της Ομάδας Εργασίας της Φυματίωσης της ΕΠΕ να εκπαιδευτούν οι  επαγγελματίες υγείας των Δημοτικών Ιατρείων ως προς τον έλεγχο της διασποράς της  φυματικής λοίμωξης, θα πραγματοποιηθεί την 
Τρίτη 15 Μαρτίου 2016 στις 9.30-  12.30 μμ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηνών στο αμφιθέατρο    "Α. Τρίτσης" (Ακαδημίας 50, 10679 Αθήνα).

 Αναλυτικά μπορείτε να το δείτε εδώ το Πρόγραμμα 


16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων, Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα τη Φυματίωση, 4 Μαρτίου 2016

Την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016 η Υπεύθυνη της Ομάδας Φυματίωσης της ΕΠΕ,  κα Τσικρικά Σταματούλα  μετέχει στις εργασίες  του 16ου Πανελληνίου Συνεδρίου Λοιμώξεων, σε Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα τη «Φυματίωση». Το Συνέδριοαυτό διοργανώνει  η Ελληνική  Εταιρεία Λοιμώξεων στις 4-6 Μαρτίου 2016 στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο Divani Caravel  (Αίθουσα Ολυμπία).16:30-17:45 Στρογγυλή Τράπεζα «Φυματίωση»

Πρόεδροι: Μ.Κ. Λαζανάς, Π. Νικολαΐδης
• Επιδημιολογία: Δ. Παπαβέντσης
• Νεότερα για την εργαστηριακή διάγνωση: Ι. Παπαπαρασκευάς
• Βασικές αρχές θεραπείας: Ανθεκτική φυματίωση: Σ. Τσικρικά


Παλαιότερες Ημερίδες και Εκδηλώσεις για τη φυματίωση κατά τη διάρκεια του 2015 


Πνευμονολογικά Θέματα: 
"Η Φυματίωση από την Διάγνωση στη Θεραπεία"